La novel·la ‘Els bons dies’ de Rafael Vallbona guanya el XXI premi literari Roc Boronat de l’ONCE

El premi està dotat amb 6.000 euros

Rafael Vallbona nou premi roc boronat once
Rafael Vallbona, escriptor i periodista // Foto: ONCE Catalunya

L’obra Els bons dies de Rafael Vallbona ha estat la guanyadora de la 21a edició del premi literari Roc Boronat de l’ONCE. La cerimònia d’entrega d’aquests guardons es va produir aquest dijous 21 de març al vespre a l’Auditori de l’ONCE Catalunya, i va comptar amb la presència de l’anterior guanyadora del premi, Coia Valls.

El premi, convocat per ONCE Catalunya cada any, està dotat amb 6.000 €. L’obra premiada arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar les obres guardonades en aquests premis.

BANER_300X250

En aquesta obra, Ricard viatja a París amb l’esperança de retrobar el seu vell amic de joventut. Allà hi va conviure a finals dels 70 amb idealistes inquiets que lluitaven amb la paraula per transformar el futur. Fins que va tornar a Barcelona, en ple desencís per l’oportunitat perduda de la Transició, i el va perdre la pista. A la novel·la, tres personatges prenen la paraula: Ricard, a l’inici; la veu de la Jane, una jove misteriosa,

a la segona part; i Martí, somniador i enamoradís, al final. La vida de tots ells, alguns sense saber-ho, quedarà marcada per l’aparició d’un traficant d’armes manipulador i perillós. La novel·la, amb dosi d’intriga i de nostàlgia, és un exercici brillant d’estil i un homenatge a la memòria, a les revolucions frustrades, als anhels de canvi i a la llibertat individual.

L’autor Rafael Vallbona va néixer a Barcelona al 1960 i viu a Premià de Dalt. És escriptor, periodista i professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Col·labora a El Mundo, Descobrir i diversos mitjans digitals, i és autor d’una seixantena de títols entre poesia, novel·les per a joves i adults, assaig i viatges. La seva anterior novel·la, La casa de la frontera, va ser distingida amb el premi BBVA Sant Joan.

“El tema principal és el de la tristesa envers el món que desapareix, un viatge al passat, a l’ahir que no tornarà. L’obra és un conjunt de vivències, relats i persones que intenten recuperar allò que ja va passar. Una recerca de camins per a veure què pots salvar-ne”, ha explicat Vallbona en roda de premsa. L’obra s’emmarca a París, una ciutat que l’autor coneix prou bé. “Un recorregut pels seus barris i els seus bars, especialment els de Saint Germain, el Barri Llatí i el Districte XIIIè”.

A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Maria Mercè Guiu ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El millor de cada vida, un diàleg íntim i sincer entre una mare i el seu fill adolescent. El premi està dotat amb 900 €.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*