Divendres, 13 juny 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIALa manca de dades ètniques en assajos clínics de salut mental llastra...

La manca de dades ètniques en assajos clínics de salut mental llastra l’eficàcia global dels tractaments

Menys de la meitat dels estudis en salut mental informen sobre l'ètnia dels participants, comprometent l'aplicabilitat universal dels tractaments, segons un estudi del Dr. Joaquim Raduà a JAMA Psychiatry

La manca de dades ètniques en assajos clínics de salut mental llastra l'eficàcia global dels tractaments
Joaquim Raduà, un dels principals autors de la investigació // Foto: Clinic Barcelona (IDIBAPS)

Un nou estudi publicat a la revista JAMA Psychiatry revela una preocupant manca de representació ètnica en els assajos clínics aleatoritzats de tractaments farmacològics per a trastorns mentals. Aquesta realitat impedeix garantir que els resultats dels tractaments siguin aplicables a tota la població, ja que la representació ètnica és clau per assegurar la fiabilitat dels resultats dels estudis i l’eficàcia dels tractaments. El treball, el primer a analitzar sistemàticament aquest aspecte, ha estat coautor per Joaquim Raduà, cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat (IMARD) a l’IDIBAPS.

L’estudi va consistir en una revisió i metaanàlisi de 1.683 assajos clínics publicats entre el 1958 i el 2023, amb dades de més de 375.000 participants. Els resultats són contundents: només un 39,2% dels assajos clínics proporcionen informació sobre l’ètnia dels individus inclosos. Aquest percentatge varia dràsticament segons la regió geogràfica. Mentre que als Estats Units el 58,7% dels estudis reporten aquesta dada, a Àsia i l’Orient Mitjà el percentatge cau fins al 12,4%, i a l’Amèrica Central i del Sud, només un 8,7%.

Raduà ha explicat aquestes disparitats: “Aquestes diferències podrien ser parcialment degudes al fet que les cultures ètnicament més homogènies tendeixen a posar menys atenció a la recollida de l’ètnia. Però en el món actual sol haver-hi més diversitat que en el passat. Seria recomanable disposar de guies internacionals que facilitin la recollida i descripció respectuosa de les ètnies dels participants dels estudis”.

Els autors també van comparar la representació ètnica en els assajos clínics realitzats als Estats Units amb les dades del cens d’aquest país. Es va observar que, segons les edats dels participants, algunes ètnies han passat de ser infrarepresentades a sobrerepresentades, mentre que d’altres continuen patint una infrarepresentació constant.

Per a Joaquim Raduà, la manca d’informació i representació ètnica no és només una qüestió de transparència, sinó que pot tenir un impacte real en la qualitat de l’evidència científica sobre l’eficàcia dels tractaments, i, per tant, en la pràctica clínica. Ha volgut recalcar un aspecte metodològic crucial: “Voldria remarcar que és important analitzar les dades separant-les segons les edats dels participants i els anys dels estudis, ja que si ho barregem tot podríem treure conclusions errònies”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.