Diumenge, 24 setembre 2023
IniciDEPENDÈNCIALa jornada "Persones que tenen cura" ret homentatge al treball que realitzen...

La jornada “Persones que tenen cura” ret homentatge al treball que realitzen dia a dia les persones cuidadores

Organitzada per l'Aula d'Atenció Domiciliària Integrada UIC Barcelona-Qida en el marc del Dia Internacional de les Persones Cuidadores

jornada qida persones cuidadores
La jornada es va celebrar a l’Aula Magna de la UIC Barcelona // Foto: Qida

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Cuidadores, l’Aula d’Atenció Domiciliària Integrada UIC Barcelona-Qida va acollir dissabte la jornada “Persones que tenen cura” a l’Aula Magna de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). La jornada va servir per homenatjar el treball i exercici realitzat per les persones cuidadores que milloren dia a dia la qualitat de vida de la gent gran i de les persones dependents.

ICF23_Baner Financament-300x600

Conduït per Marga Maldonado, responsable de l’àrea de cuidadors/es a Qida, l’acte va comptar amb la benvinguda institucional a càrrec de Boi Ruiz, director de l’Institut Universitari de Pacients d’UIC Barcelona, ​​que va posar èmfasi que “no es pot parlar una atenció integral afectiva i efectiva de les persones amb salut trencada sense formalitzar i reconèixer el paper del cuidador professional”.

La primera part de la jornada es va centrat en l’evolució del sector de l’atenció i les cures domiciliàries: d’on venim i cap on anem; així com en la importància de la figura del cuidador. Oriol Fuertes, CEO i Fundador de Qida, va destacar que “ha estat un bon any en quant avenços i millores per al col·lectiu cuidador, tant al SAD com al Règim de la Llar”. A la seva intervenció, a més ha assenyalat que “hem de seguir construint l’estatus social del col·lectiu cuidador i, des de Qida, intentem potenciar-ho. Entenem com a estatus social assolir unes condicions laborals justes, tenir accés a capacitacions i processos de selecció personalitzats, com també el sentit de pertinença a un col·lectiu cuidador que sigui valorat per la societat. Estem en un camí de construcció conjunt”.

Per part seva, Julia Masip, psicòloga CSS Guinardó (Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona), va ressaltar que “és molt important visibilitzar a nivell social la figura del cuidador, ja que la demanda i la seva necessitat va en augment. A més, cal ressaltar la importància de la formació, tant per a una valoració més gran de les professionals com per millorar l’enllaç amb la persona a cuidar i la seva família. La millora i la rigorositat en el marc de contractació poden prevenir i evitar excessos i abusos en les tasques dels professionals de la cura. La professió de cuidadora requereix un autocura alt, ja que comporta un alt desgast tant emocional com físic”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Durant la segona part i sota el títol “Vivències en primera persona”, cuidadors professionals i familiars han donat a conèixer el rol que exerceixen com a cuidadors, així com l’abordatge de les diferents situacions complexes amb què es troben al seu dia a dia.

A continuació, Mónica Capella, experta en Treball Social Sanitari i Referent Social a Qida ha desenvolupat la ponència “La síndrome del cuidador”. Durant la seva intervenció ha assenyalat que “l’activitat de cura cap a una altra persona ens pot generar una situació de vulnerabilitat, així com els símptomes que ens poden aparèixer i com enfrontar-nos-hi”. L’experta ha recomanat “aprendre a identificar la simptomatologia associada a aquesta patologia i recórrer a l’ajuda com més aviat millor, en el cas que no siguem capaços de gestionar-ho de forma autònoma”.

La jornada es va tancar amb el lliurament del Premi “Cuidador/a de l’Any” a Imane el Hasrouf, entre més de 60 cuidadors i cuidadores professionals nominades. La conductora de l’acte ha assenyalat “el valor diferencial que ha tingut l‟acompanyament d‟Imane a la senyora que cuida, ja que té un deteriorament avançat de salut, i com sap gestionar situacions complexes a nivell de càrrega emocional i aconseguir una millora al‟estat d’ànim de la usuària, clau per mantenir-se en tractament continu”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content