
El passat 28 de febrer, Cardedeu va acollir la cinquena edició de la jornada “La Meva Vida”, organitzada per Viver de Bell-lloc, una trobada de referència per a professionals del sector de la discapacitat. Enguany, sota el lema “El temps no s’atura… i nosaltres tampoc”, la jornada es va centrar en el repte de l’envelliment de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn de salut mental, posant en comú experiències i bones pràctiques per garantir una atenció adequada i de qualitat.
Més de 100 professionals i persones ateses van compartir reflexions i estratègies en una trobada que va posar émfasi en la necessitat de models d’atenció centrats en la persona i en la promoció de l’autonomia. Un dels moments destacats de la jornada va ser la taula rodona “Les persones envellim: abordatge professional en la discapacitat”, en la qual experts de la salut, professionals socials i persones ateses van debatre sobre els reptes emergents en aquest àmbit.
La Conchi, usuària del Programa d’Acompanyament a la Jubilació (PAJ) de Viver de Bell-lloc, va compartir la seva experiència: “Mai havia pensat en què passaria quan em jubilés, però ara sé que no estic sola. Poder parlar amb altres persones que viuen el mateix ha estat una oportunitat increïble per preparar-me i sentir-me més segura.” Aquest testimoni, juntament amb d’altres, va evidenciar la importància de generar espais on les persones puguin expressar dubtes i emocions sobre aquesta etapa vital.
Un dels grans avanços d’aquesta edició ha estat la creació d’un grup de treball especialitzat en Envelliment, format per representants de diverses fundacions i entitats compromeses amb l’acompanyament de persones amb discapacitat en aquest moment de la vida. Aquest grup treballarà en xarxa per compartir coneixement, desenvolupar estratègies conjuntes i millorar els recursos disponibles.
“Aquest és un èxit compartit que ens ajudarà a sumar esforços i avançar cap a una millor atenció i acompanyament. L’envelliment de les persones amb discapacitat és un repte que hem d’abordar de manera col·lectiva i coordinada,” va destacar Èlia López, responsable de l’Àrea Social de Viver de Bell-lloc.
La jornada també va posar sobre la taula la necessitat de crear nous models de suport per al dol i el dol anticipat, fer més accessibles els tràmits de jubilació, combatre la soledat no desitjada i facilitar la presa de decisions anticipades per garantir que cada persona pugui viure aquesta etapa amb plenitud i autonomia.
Des de Viver de Bell-lloc, es valora molt positivament l’acollida de la jornada i el compromís de totes les persones i entitats participants per continuar treballant en xarxa per un envelliment digne i ple per a les persones amb discapacitat.