Dissabte, 22 gener 2022
IniciInclusió LaboralLa inclusió laboral de les persones amb síndrome de Down arriba a...

La inclusió laboral de les persones amb síndrome de Down arriba a Mèxic de la mà de l’emprenedor ‘Café 21’

inclusió laboral persones síndrome down cafe 21 mèxic
Treballadors de Cafè 21 a Mèxic // Foto: Café 21 (Facebook)

En aquesta entrevista hem volgut parlar amb els responsables de Café 21, una iniciativa surgida a San Luis de Potosí (Mèxic), on persones amb Síndrome de Down treballen en aquest restaurant-cafeteria amb total inclusió.  

– Per què vau escollir el nom de Café 21?

Café 21, pels tres cromosomes que tenen els nois amb Síndrome de Down. Tres cromosomes número 21.

– Com va néixer la idea de crear Café 21?

Café 21 neix de Zynergia A.C. “Equip tècnic de Asistencia i teràpia Canina A.C.”, una associació civil enfocada a l’activitat assistida a persones amb síndrome de Down i altres discapacitats recolzats amb gossos. També duem a terme activitats laborals com jardineria, fusteria, pintura i cuina.

La idea va sorgir quan vam preguntar a alguns dels nois amb Síndrome de Down amb els que  treballem “Què feu quan sortiu de l’escola?”. La majoria van contestar que tenien vides sedentàries, plenes de menjar brossa ,telèfons, tauletes i ordinadors.

– Quina va ser la resposta del barri?

La resposta va ser excel·lent, no només de les persones usuàries, sinó també de la gent local, nacional i estrangera que ens visita, Ens han enviat  missatges de suport. Les persones que venen surten contents perquè proven aliments de qualitat amb un excel·lent gust.

– Per desgràcia, en aquesta societat, encara  existeixen prejudicis en relació a les persones amb  Síndrome de Down. Creieu que aquesta és una bona manera de trencar les etiquetes?

Si, almenys és un bon principi. Aquí a Mèxic estem molt  endarrerits en el desenvolupament dels nois, però crec que anem per bon camí

Las persones que visiten Café 21 marxen contents i satisfets. Després de l’àpat és labor nostra parlar amb els comensals quan fan sobretaula. Els oferim tota  la informació que podem sobre el Síndrome de Down i el potencial que tenen les persones d’aquest col·lectiu no només en la vida social si no també en la laboral.

– Què és el que més valoreu dels vostres treballadors?

L’alegria amb  la que arriben. La dedicació que li posen a cada una de seves tasques i el seu perfeccionament.

– Malauradament s’han donant casos de discriminació, a bars, restaurants, discoteques amb persones amb síndrome de Down o amb alguna discapacitat a les que se les convida a abandonar el local “sense  especificar el motiu”. Quina és vostre opinió al respecte?

Els nois i noies d’aquest col·lectiu tenen dret a gaudir del seu temps d’oci, igual que qualsevol altre persona. Aquí a San Luis Potosí és complicat que passi això. Per això busquem que la societat els vegi  com part de nosaltres. Normalitzar-los i veure’ls al carrer, en centres comercials, en restaurants i discoteques.

Som responsables de la construcció del teixit social, un teixit  social molt desgastat Podem servir de plataforma per a que nous empresaris posin els  seus ulls en ells i vegin el su potencial laboral.

– Per a vosaltres Café 21 es …? 

Café 21 no és el que se s’aconsegueix. És el que es supera!!!

Mireia Guilera

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content