
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera Aranda, van formalitzar ahir un acord de col·laboració amb l’objectiu d’accelerar la construcció i la posterior posada en funcionament d’una nova residència per a la gent gran a la capital alturgellenca. Aquest nou equipament comptarà amb una capacitat de 90 places residencials, a més d’un centre de dia per a 40 usuaris i 12 apartaments tutelats. Ambdues autoritats van coincidir a destacar la rellevància d’aquest protocol per atendre una “demanda històrica dels veïns de la capital alturgellenca i d’altres municipis propers”. La consellera Martínez Bravo va reafirmar el “compromís del Govern d’activar en aquesta legislatura 6.000 noves places residencials i de centre de dia per a gent gran, persones amb discapacitat i salut mental arreu de Catalunya”.
Martínez Bravo va assegurar que l’equipament que serà construït per la Generalitat complirà “amb els estàndards més alts de qualitat” i que la intenció és “posar-lo en marxa al més aviat possible”. En relació amb els tràmits a seguir, va explicar que primer s’ha d’elaborar el projecte tècnic de la residència, seguidament s’haurà de formalitzar la cessió del terreny al Govern i, finalment, es procedirà a la licitació de les obres de construcció. Pel que fa al conveni signat, la consellera va assenyalar que actua com a “full de ruta” entre el seu departament i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.
Per la seva banda, l’alcalde Barrera va expressar una valoració molt positiva de l’acord de col·laboració amb la Generalitat per impulsar la residència i va subratllar que “és el primer d’aquestes característiques que s’ha signat a Catalunya”. També va informar que l’equipament representa una “inversió d’entre 14 i 15 milions d’euros” i va recordar que “el govern de l’Estat ha aportat 3 milions”, amb els quals, segons va precisar, s’ha elaborat l’avantprojecte i es finançaran el projecte executiu i una part de les futures obres. Finalment, va emfatitzar que “fa més de dues dècades que es demana una residència a la ciutat” i que, per tant, es tracta d’una “qüestió de justícia per la gent gran, per la seva dignitat i pel seu futur”.
Maria Teresa Ferrer, membre de la Plataforma pro Residència de la Gent Gran de la Seu d’Urgell, també va manifestar una gran satisfacció per la signatura del conveni, qualificant-lo com un “principi de realitat després de molts anys de lluita”. En aquest sentit, va explicar que “les primeres converses de l’organització es van produir fa set anys”, motivades per la convicció que era “molt trist que una població de 13.000 o 14.000 habitants no pogués tindre un lloc per la gent gran, perquè són els que s’ho mereixen més”. A més, va voler reconèixer el suport de tots els grups municipals del consistori i va recordar que van aconseguir reunir més de 4.000 signatures que van ser enviades al Parlament.