Divendres, 24 gener 2025
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVALa Fundació Randstad, CaixaBank i la UOC premien els millors estudiants universitaris...

La Fundació Randstad, CaixaBank i la UOC premien els millors estudiants universitaris amb discapacitat

En una trobada amb els 23 alumnes que actualment gaudeixen de les beques que atorguen conjuntament

estudiants universitaris doctorat
Les beques obren noves oportunitats pels estudiants amb discapacitat // Foto: CERMI

El Campus de la UOC, situat al Poblenou, va acollir dimarts una trobada amb els 23 alumnes que actualment gaudeixen de les beques a estudiants universitaris amb discapacitat que atorguen conjuntament la Fundació Randstad, CaixaBank i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Aquest ajut ofereix suport econòmic i reconeixement a persones que, amb una discapacitat del 33 % o més, demostren excel·lència en el seu camí acadèmic.

Anna Delclòs, directora de Filantropia i Aliances Estratègiques de la UOC, explicà que “aquestes iniciatives en col·laboració amb el teixit empresarial que impacten directament en millores i ajudes dirigides als nostres estudiants ens esperonen especialment a continuar buscant aliances”. “El nostre estudiantat és la nostra raó de ser i ens sentim especialment orgullosos de poder premiar estudiants excel·lents, de fer visibles carreres acadèmiques d’èxit d’estudiants amb discapacitat i convertir-los en referents per a la resta”, va concloure.

La rectora de la UOC, Àngels Fitó, va ser l’encarregada de lliurar als 23 estudiants un diploma com a guanyadors del premi, dotat amb 1.000 euros.

Justí Soriano és un dels estudiants becats amb una doble discapacitat –d’una banda, pèrdua auditiva important que el fa portar audiòfons, i de l’altra, la malaltia de Crohn– també estudia el grau d’Humanitats –del qual es va matricular abans– i va cursar un semestre d’Arts. I ho ha fet, al seu ritme, des de Califòrnia, Islàndia, Malta, Barcelona, Itàlia o Mallorca, cosa que en un campus presencial no seria possible.

Per a ell, “aquest tipus d’iniciatives són molt importants perquè serveixen per canviar les dinàmiques socials, en donar-nos un petit impuls a les persones amb discapacitat. En reconèixer els nostres talents i les nostres habilitats se’ns dona una visibilitat i una valoració que ens ajuda a sortir de l’estatus subaltern en el qual considero que hem estat durant molt de temps en la història. Aquesta empenta no sols pot ser decisiva en el nostre desenvolupament personal, acadèmic i laboral, sinó que a més és una manera d’entrar en acció en la societat, a la qual, a diferència del que moltes vegades s’ha cregut, podem oferir i aportar molt”.

Pedro Blanch va reconèixer que es va enterar d’aquestes beques gràcies a una notícia publicada a la web de la UOC. “Com que portava una bona mitjana a les notes, vaig pensar que tindria opció de guanyar la beca, i així va ser. Em semblen excel·lents aquestes iniciatives, ja que suposen una motivació extra per continuar estudiant alhora que una ajuda important per sufragar part de les despeses dels estudis.” La seva discapacitat no es veu a primera vista: és de cor. “Aleatòriament comença a bategar de forma irregular i ocasiona pujades de ritme cardíac a més de 220 pulsacions per minut o parades de fins a 4 segons. Quan s’activa estic constantment amb el cor malament: el mínim que he estat així, han estat 7 hores i el màxim que he estat han estat 7 mesos. En 10 anys he caigut 18 vegades, fins i tot estant operat del cor.  Quan estic ‘activat’ qualsevol esforç em sembla excessiu, m’ofego pujant a un segon per les escales; quan no, faig vida totalment normal, faig esport, estudio, etc.”.

En el cas de la Mònica Alba, estudiant del grau de Psicologia des de setembre del 2017, va ser una companya que havia guanyat la beca en altres edicions qui la va animar a presentar-s’hi. “El que més valore d’aquests premis és que, per primera vegada, se’ns reconega l’esforç que fem les persones amb diversitat funcional per a tindre un expedient igual d’excel·lent que els nostres companys. Tenim les mateixes capacitats i així s’observa mitjançant aquests premis”, afirma convençuda. 

Una altra estudiant becada és l’Ana María Vázquez, que tot i complir els requisits per obtenir la beca Fundació Randstad-CaixaBank-UOC perquè té una discapacitat física d’un 33 %, no s’esperava obtenir-la. Ja està en la recta final del grau i considera l’experiència molt positiva: “Un dels aspectes que més destaco de la UOC és la metodologia i el model educatiu.” 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES