La Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, ha fet una donació de 10.000 euros a l’Associació Alba per impulsar el seu nou espai Teacch TEA, dissenyat per permetre treballar de manera personalitzada i respectuosa amb la manera de relacionar-se i entendre el món de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Gràcies a l’aportació feta per la Fundació “la Caixa”, es podrà adaptar l’espai amb recursos tecnològics, d’organització del temps, recursos visuals i multisensorials que beneficiaran de manera directa a 35 persones amb TEA o amb simptomatologia similar, 20 del centre ocupacional i 15 infants i joves de l’Escola Alba que gaudiran d’aquest nou espai adaptat a les seves necessitats i capacitats.
Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, ha explicat que aquesta col.laboració de la Fundació “la Caixa” ha arribat en un moment clau per l’entitat en relació a l’atenció de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. “Hi ha hagut un tema de millor diagnòstic, però hi ha un tema de factors externs que encara no s’han identificat si és l’estrès o la quantitat d’estímuls que tenim, però estan donant uns indicadors més alts d’infants a atendre. Això ens hi trobem al CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) i ens hi trobem a l’Escola Alba. Per tant ens havíem de preparar per poder atendre’ls i s’ha creat un grup per formar als professionals i adaptar els espais”, ha explicat Maite Trepat.
El nou espai Teacch TEA està concebut per millorar el benestar de les persones autistes creant un entorn estructurat on se sentin segures i tranquil·les amb una organització del temps i espai predictible, i amb recursos que els ajudin a anticipar les activitats diàries, a comunicar-se amb els i les professionals i amb la resta de companys, i a desenvolupar les tasques i rutines amb la mínima ajuda externa, evitant elements distractors que alterin la seva conducta.
“Aquestes persones el que fem és: tenen un espai només per a ells i a primera hora del matí es fan les rutines diàries on s’explica clarament què farà cada una d’aquestes persones, què hi haurà per dinar, les activitat i sobretot si hi ha algun canvi per poder evitar que aquesta planificació i anticipació a ells no els hi trenqui la seva rigidesa mental. D’aquesta manera l’ansietat que es pugui produir durant tot el dia va disminuint i s’eviten les conductes disruptives”, ha explicat Maite Tersol, psicòloga de l’Associació Alba i coordinadora de l’equip transversal TEA.
Els objectius principals d’aquest nou espai són millorar l’autonomia personal i la motricitat, promoure la comunicació i facilitar l’accés i la comprensió de la informació, i reduir l’estrès emocional i les conductes disruptives.
Per la seva part, Victor Martínez Alsinet, director de banca i institucions de CaixaBank Lleida, ha comentat que “el que fem és buscar sempre espais de col.laboració i amb l’Associació Alba tenim contacte i ens presenten projectes. Quan ells ens diuen que tenen una necessitat el que fem és col.laborar com en el cas d’aquest projecte innovador”.