
En els darrers 25 anys, el tercer sector a Espanya ha viscut una transformació significativa, passant d’un enfocament principalment assistencial a una visió més integral i centrada en la defensa de drets i l’empoderament. Aquesta evolució ha estat possible gràcies al suport de les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa”, que des de 1999 han impulsat més de 23.500 iniciatives i han beneficiat 10 milions de persones.
Toni Bruel, col·laborador de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació ”la Caixa”, destaca com s’ha passat de cobrir necessitats puntuals a oferir una atenció personalitzada i basada en els drets socials. “Avui, l’atenció es basa a escoltar les persones, conèixer el seu context social i integrar-les en itineraris. L’individu deixa de ser només el beneficiari de les ajudes per convertir-se en el protagonista”, afirma Bruel.
Aquest canvi d’enfocament es fonamenta en quatre pilars: “la igualtat d’oportunitats, l’atenció sociosanitària integral, el foment de l’autonomia personal i la construcció d’una societat diversa i inclusiva”.
Exemples d’èxit en l’acció social
La Confederació Galega de Persoas con Discapacitat (COGAMI) exemplifica aquesta evolució. Amb 35 anys d’experiència, l’entitat ha passat d’un model assistencial a un enfocament basat en drets. “La nostra meta és que la persona amb discapacitat pugui gestionar la seva vida en les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà”, afirma Anxo Queiruga, president de COGAMI.
També el Casal dels Infants ha evolucionat, passant de cobrir necessitats bàsiques a treballar en xarxa amb agents del territori per garantir que totes les famílies tinguin accés als serveis clau. Segons la seva directora general, Rosa Balaguer, “Ens vam adonar que no tenia sentit oferir una resposta global només a uns pocs menors”.
A l’àmbit sociosanitari, el Centro de Humanización de la Salud també ha ampliat la seva visió. El seu director, José Carlos Bermejo, destaca el pas d’un enfocament físic a un model que cuida les sis dimensions de la persona: “la física, cognitiva, emocional, relacional, valòrica i espiritual”.
Nous desafiaments i perspectives de futur
El tercer sector s’enfronta avui a reptes com l’envelliment de la població, la concentració urbana i l’augment de les desigualtats socials. Daniel Osiàs, director de la Fundació Marianao, subratlla la necessitat de construir espais de convivència i suport mutu: “Hem de vertebrar les comunitats invisibilitzades i aprofitar la riquesa de la diversitat”.
A més, l’impacte del canvi climàtic i l’accés desigual a les noves tecnologies són altres desafiaments que les entitats socials hauran d’abordar. Toni Bruel destaca que la col·laboració entre administracions públiques, entitats socials i empreses serà clau per afrontar aquests reptes amb èxit.
Un compromís per continuar transformant vides
Amb 25 anys d’experiència, les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa” han demostrat una gran capacitat d’adaptació a les necessitats canviants de la societat. “Aliats com la Fundació ”la Caixa” són imprescindibles per continuar avançant”, afirma Anxo Queiruga.
Per la seva banda, Toni Bruel conclou: “La clau és que les convocatòries continuïn incorporant els canvis socials perquè les organitzacions puguem respondre als nous desafiaments”.
Font: Fundació “la Caixa”