24.9 C
Barcelona
Divendres. 3 juliol, 2020
Inici Opinió La funció dels gels sanitaris de mans en la prevenció de la...

La funció dels gels sanitaris de mans en la prevenció de la COVID-19

rentat de mans prevenció covid-19
El correcte rentat de mans és indispensable per prevenir el contagi // Foto: Arxiu

El contagi del coronavirus SARS-CoV-2 causant de la COVID-19, se produeix al entrar en contacte amb les gotícules respiratòries que provenen de persones infectades.

Tot i que la capacitat infectiva de les persones sol estar relacionada amb la quantitat de virus present en el seu tracte respiratori, i això al seu torn se sol relacionar amb la gravetat de la simptomatologia que presenten, no es pot descartar que persones asimptomàtiques o pre-simptomàtiques disseminin també partícules virals que poden infectar altres persones contagiant la malaltia. 

El contagi es pot produir de manera directa o indirecta:

El contagi directe ocorre quan les gotícules que contenen el virus passen directament d’una persona infectada (al tossir, esternudar o parlar) a una persona sana (d’aquí la importància de guardar la distància de seguretat) a través de l’aire.

El contagi indirecte es dóna quan aquestes gotícules es dipositen en superfícies o objectes, on poden romandre viables durant hores o dies (depenent de factors com el tipus de material de la superfície, la temperatura o la humitat ambiental) i la persona sana toca aquestes superfícies, portant-se després la mà a la boca- nas- ulls, i introduint el virus al seu cos.

Per evitar el contacte directe la mesura fonamental és l’ús de mascaretes i per evitar el contagi indirecte el fonamental és un correcte rentat de mans. No obstant això, també la mascareta protegeix del contagi indirecte al evitar el contacte de les mans amb la cara de manera involuntària, portant així possibles partícules virals presents en objectes o superfícies al nostre cos.

El més eficaç és un correcte rentat de mans (entre 40-50 segons) amb aigua i sabó. Com que això no sempre és possible, perquè no es té un lavabo a prop, es recorre a l’ús dels higienitzants de mans. Cada vegada és més gran l’oferta d’aquests productes en el mercat, però no tots són igual d’eficaços.

N’hi ha que incorporen clorhexidina (posseeixen únicament activitat bactericida) o clorur de benzalconi (amb baixa activitat viricida), però els més eficaços són els que incorporen una concentració d’etanol superior a l’70%, que proporciona activitat bactericida, fungicida i viricida. Al costat d’aquests principis actius és habitual que les fórmules incorporin també ingredients com pantenol o glicerines que proporcionen una rehidratació de la pell que compensa la dessecació que produeix l’alcohol.

La seva comercialització requereix l’autorització de L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes sanitaris (AEMPS) que determina si aquests “antisèptics de pell sana” compleixen els requisits indispensables per ser considerats eficaços. En aquest cas presenten un nombre de registre en l’etiquetatge XXX-DES que garanteix que ha estat aprovat el seu ús, per a aquest fi.

Aquests productes són sotmesos a assajos complexos que demostren la seva activitat bactericida (d’acord amb el que s’especifica en les normes UNE-EN 1040 o UNE-EN 1276 entre altres) o virucides (d’acord amb el que especifica la norma UNE-EN 14476: 2014).

Aquests assajos els realitzem al laboratori, sotmetent als productes assajats a diferents concentracions de microorganismes i observant la seva reducció en un temps determinat i en unes condicions establertes en l’assaig, per verificar que la disminució de la càrrega microbiana és superior a 5 log, el que garanteix el seu poder bactericida.

En resum, les mesures més eficaces per evitar la propagació de la COVID-19 són l’ús de mascareta i el rentat de mans. Si no és possible realitzar aquest rentat, es recomana l’ús de gels hidroalcohòlics (> 70% etanol) que hagin estat autoritzats per l’AEMPS i que així figuri en l’etiquetatge.

Maria Luisa Güerri Santos Directora del Dept. de microbiologia de Dr. Goya anàlisi (Grupo Virtus)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius.

Últimes notícies

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...

Dincat reclama ser escoltat a l’hora de revisar el model d’autonomia i atenció a les persones

Al igual que fa uns dies vam publicar al Diari de la Discapacitat el malestar en el...

La nova Estratègia Europea de la Discapacitat tindrà en compte a les empreses inclusives

El Parlament Europeu va aprovar el passat 19 de juny una esmena de la Comissió d’Ocupació i...