Dissabte, 18 gener 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIALa Fiscalia calcula més de 3 anys per resoldre els 119.143 procediments...

La Fiscalia calcula més de 3 anys per resoldre els 119.143 procediments sobre incapacitació de persones amb discapacitat

En la seva ‘Memòria Anual’ de 2023 reivindica la millora de l’accessibilitat universal en la justícia

La Fiscalia calcula que es trigarà més de 3 anys en resoldre els 119.143 procediments sobre incapacitació de persones amb discapacitat
Un home amb discapacitat psíquica en cadira de rodes és acompanyat en una unitat de salut mental // Foto: 123RF/Minet Zahirović

La Fiscalia General de l’Estat va calcular aquest dijous en tres anys i quatre mesos el temps que caldria per resoldre els 119.143 procediments sobre incapacitació o modificació de la capacitat jurídica de persones amb discapacitat que estan pendents de disposar de la corresponent resolució d’acomodament als principis de la nova legislació.

Així ho reflecteix la ‘Memòria’ anual del Ministeri Públic corresponent a l’exercici 2023 publicada coincidint amb l’Obertura de l’Any Judicial, en què el fiscal general puntualitza que l’entrada en vigor del nou sistema de suports a la capacitat jurídica establert per la Llei 8 /2021 va comportar el mandat legal de revisar la situació dels expedients anteriors, que emparaven la incapacitació o la modificació de la capacitat jurídica.

Així mateix, va recordar que el règim transitori establert a la nova llei va instaurar un procediment de revisió amb un marc temporal de tres anys, que es va afrontar sense dades estadístiques sobre el volum d’assumptes afectats i va defensar que la “imminència” de la fi del termini transitori atorgat per a la realització dels processos de revisió “obliga a avaluar la situació”.

-PUBLICITAT-

En aquest context, va calcular que a data 31 de desembre de 2023 hi havia un total de 36.116 revisions finalitzades d’acord amb la nova normativa, 77.218 procediments de revisió pendents d’iniciar i 31.407 procediments de revisió en tramitació als jutjats competents, segons xifres del Consell General del Poder Judicial.

Per tant, segons la Fiscalia, la valoració de l’exercici 2023 dóna una dinàmica progressiva “molt positiva” en relació amb els exercicis precedents, ja que s’ha incrementat el ritme de revisions realitzades en un 59,75% respecte de l’any anterior i s’ha aconseguit reduir en un 28,83% el volum dels procediments sense revisar, si bé calcula que caldrien tres anys i quatre mesos per resoldre els 119.143 procediments que pengen de disposar de la corresponent resolució d’acomodament als principis de la nova legislació.

Pel que fa a l’activitat del servei especialitzat en la protecció de les persones amb discapacitat i atenció a la gent gran, va remarcar l’abast de l’activitat que la unitat va desenvolupar a l’atenció ciutadana donant resposta a “múltiples” qüestions.

Amb la pretensió de fomentar i ampliar a totes les àrees d’intervenció del Ministeri Fiscal la potencialitat d’aquest canal d’accés ciutadà, la Unitat va proposar al Fiscal General de l’Estat dur a terme el disseny d’un apartat web anomenat ‘Fiscalia accessible’ , que va comptar amb la seva aprovació.

El projecte, emprès amb la col·laboració dels Ministeris de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, “aproxima” la informació del Ministeri Fiscal al ciutadà, incloses les persones amb discapacitat, facilitant l’accessibilitat universal en aquest enllaç mitjançant, entre altres eines, un llenguatge clar i la lectura fàcil, que permeten “apropar” la institució a les persones amb discapacitat.

Així mateix, la Fiscalia va ressaltar a la seva ‘Memòria’ la signatura d’un protocol marc de col·laboració amb les tres associacions bancàries per a l’efectivitat de les mesures de suport a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat en l’àmbit financer i va valorar el Protocol general de col·laboració per a la protecció patrimonial de persones titulars de productes bancaris amb discapacitat o en altres situacions de vulnerabilitat.

Després de puntualitzar que el volum de casos posats en coneixement de la Unitat l’any 2023, un total de 27, va triplicar les xifres assolides l’any 2022, el Fiscal General va subratllar que aquest últim instrument permet “guanyar rapidesa en la reacció” en establir una comunicació “directa” amb les fiscalies provincials.

Expedients de seguiment

Pel que fa als expedients de seguiment tramitats per la unitat especialitzada en persones amb discapacitat i majors, el 2023 es van incoar un total de 55, fet que suposa un increment del 7,8% respecte de l’any precedent.

Aquestes actuacions van comprendre diversos camps d’intervenció que inclouen situacions dabús o desprotecció patrimonial (49%) i el seguiment de queixes relatives a la situació de persones residents o ingressades en recursos sociosanitaris i/o psiquiàtrics (23,6%).

Aquest any la “majoria” d’expedients van respondre a l’ús de contencions/subjeccions, si bé també es van analitzar conductes de presumpte tracte degradant, notificades pels particulars o les mateixes fiscalies. En aquest apartat, el 25% van ser actuacions referides a centres i unitats psiquiàtriques i el 75% restant, a centres residencials de gent gran o amb discapacitat.

Entre altres assumptes, als expedients també es va analitzar l’avaluació de necessitats de suport a la capacitat jurídica d’una persona i coordinació d’actuacions de seccions especialitzades En aquesta matèria (17,8%) o l’accessibilitat de la justícia (1,8%).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES