
La Federació AICE ha fer entrega aquest dissabte 25 de novembre dels XXVI Premis AICE, en una gala que es va celebrar a l’Hotel Catalonia Plaza de Barcelona i que va comptar amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.
Els Premis AICE es lliuren cada any a persones, organitzacions o institucions que durant l’any anterior han destacat per algun dels objectius que la Federació AICE considera prioritaris al món dels implantats coclears, de la sordesa i/o de la discapacitat en general.
Els guardonats de l’edició del 2023 han estat els següents:
Premi institucional
El Premi Institucional va recaure a l’Ajuntament de Còrdova per la seva tasca a fer la ciutat accessible amb entorns no agressius per a ciutadans i visitants. Ha posat en valor exemples com els avenços aconseguits en transport públic, amb la implementació creixent de recursos com Navilens o pictogrames, tant amb bus com amb taxis, l’adaptació completa del Museu Julio Romero de Torres, l’adaptació en curs del Gran Teatre o l’oferta de lleure inclusiu de què disposa la ciutat.
Premi mèdic
El Premi Mèdic ha estat concedit al Doctor Andrés Soto Varela per la seva tasca múltiple combinant alhora la direcció del servei de otorinolaringologia del Complexe Hospitalari Universitari de Santiago de Compostel·la (CHUS) i la docència com a professor titular a la Universitat de Santiago de Compostela, així com liderar la investigació mèdica otorinolaringòloga d’Espanya que proporciona, encara que sigui a llarg termini, solucions que resoldran els problemes dels pacients.
Premi a l’accessibilitat
La persona premiada en aquesta edició ha estat Lucía Álvarez per contribuir a l’accessibilitat per a les persones amb pèrdua auditiva, usuàries o no d’implant coclear a través de la seva inclusió a les obres que ella crea o produeix, així com per fundar l’equip 100% femení de MEZZOFORTE 111. Una productora inclusiva, que pretén eliminar barreres de comunicació permetent la inclusió de les persones amb discapacitat auditiva en qualsevol situació social, especialment en el lleure, art i teatre; a través del subtitulat inclusiu, no sent qualsevol subtítol que pugui fer un programa, sinó seguint una formació específica en un fitxer audiovisual d’alta qualitat.
Premi a mitjans de comunicació
Els mitjans de comunicació són una eina valuosa per estar connectats al món, així com per sensibilitzar i comunicar a tota la societat sobre el col·lectiu de les persones amb discapacitat auditiva. Per això aquest premi va recaure en la tasca que realitza el Doctor Ricardo Gil a les xarxes socials, els nous mitjans de comunicació, per fer arribar els missatges sobre diferents malalties o discapacitats com l’implant coclear, la discapacitat auditiva profunda, directament dels pacients i els seus familiars, així com la societat en general per aconseguir la màxima difusió d’una forma veraç, ràpida, entenedora, així com especialment per la tasca de fer accessible a la comunicació amb subtitulat totes les seves publicacions que tant agraeixen les persones implantades coclears.
Premi al voluntariat
Cada any s’entrega el Premi al Voluntariat a un dels col·laboradors o col·laboradores de l’entitat, com a mostra d’agraïment a l’esforç desinteressat que tots ells efectuen, contribuint al funcionament i desenvolupament de la mateixa. En aquesta XXVI Edició el Premi AICE va ser concedit a Mara Ponce i Antonio Morant, mare i pare d’una nena implantada coclear, pel seu compromís envers l’entitat donant visibilitat a l’implant coclear a un concert únic on es va mostrar al món que la sordesa no és impediment per gaudir de la música.