Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciGent GranLa Diputació de Barcelona invertirà 39,4 M€ l’any 2023 en les cures...

La Diputació de Barcelona invertirà 39,4 M€ l’any 2023 en les cures de les persones grans que volen continuar vivint a casa seva

Amb mesures que potencien la seva autonomia personal i la qualitat de vida al seu entorn més pròxim

diputacio cures persones grans
Persona usuària del nou sistema de monitorització “Tot en un sensor” // Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona destinarà 39,4 milions d’euros al 2023 per donar suport a les persones grans que volen seguir residint al domicili al llarg de la seva vellesa, impulsant serveis de proximitat en els àmbits de l’atenció domiciliària i la millora de l’accessibilitat dins les llars, així com el suport a les persones cuidadores no professionals.  L’objectiu és la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones grans en el seu entorn de familiar i de proximitat, en el marc de les polítiques públiques locals de cures. 

anunci guies d'arrel

La teleassistència i noves tecnologies

Una de les principals línies de suport es la digitalització del servei local de teleassistència i la incorporació de tecnologies de cures al 60% de les llars, amb un finançament global de mandat de 57,6 milions d’euros. 

Banner 300x250px EnBucle3

La Diputació de Barcelona també impulsa projectes pioners per avançar en la tecnologia de cures, com el nou sistema de monitorització “Tot en un sensor”. Es tracta d’un paquet de sensors de temperatura, d’humitat i de presència, entre d’altres, que en un sol dispositiu monitoritza moviments, acceleració, humitat, etc. sense gravar ni so ni video, essent zero invasiu. Tota la informació recollida permet detectar canvis de comportament com a possibles indicadors de situacions de risc, i possibilita la intervenció ràpida en cas de necessitat. Actualment 100 persones usuàries de Badia del Vallès, Sabadell i Ripollet tenen sensors no invasius gràcies al projecte, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros. La previsió és tenir 9000 sensors en 3000 llars al 2024.

Arranjament i millora d’habitatges

Una altra de les línies de suport és el programa d’arranjament d’habitatges, amb obres de millora en banys, cuines o estances de la llar per garantir l’accessibilitat i la qualitat de vida als domicilis de les persones grans. Des del 2019 s’han fet 1.500 arranjament a llars de 3.000 persones de 267 municipis i a finals de 2023 se n’hauran realitzat 3.000. La inversió pel 2023 serà de 2 milions d’euros i la global del mandat ascendeix a 8 milions d’euros. 

Programa Nexes

El programa Nexes d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans és un altra de les línies de suport a destacar. La finalitat del programa és detectar persones grans que es troben en situació de soledat no desitjada per tal de facilitar-los suport per revertir aquesta situació i millorar el seu benestar, fomentant la seva participació en activitats regulars de lleure al seu municipi amb el suport d’agents socials locals.

Durant el 2021 es va dur a terme la prova pilot d’aquest programa a cinc municipis o ens locals de la província (Igualada, Mataró, Viladecans, Mancomunitat La Plana i Olivella), que va  reduir en un 46% dels casos la sensació de soledat. El 2023, el programa s’amplia a 23 ens locals de la província (5 consells comarcals, 1 consorci i 17 ajuntaments), amb un pressupost de 294.000 euros.

Aquestes actuacions s’emmarquen el projecte transformador  “Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat” que inclou el suport als municipis per proveir recursos i serveis de cures i de suport a les cures, la sensibilització en el valor de la cura i la corresponsabilitat, i l’impuls del coneixement i la innovació social al món local.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content