El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda una proposta de resolució per tal que els dispositius digitals incorporin el català en les veus sintètiques que usen les persones amb discapacitat visual.
La proposta presentada excepcionalment per l’entitat Plataforma per la Llengua, instava al govern i a totes les institucions vinculades amb les persones cegues, perquè els dispositius mòbils, tauletes i ordinadors, incorporin el programari en llengua Catalana, amb les mateixes característiques, prestacions i qualitat que es fa per altres idiomes com el Castellà.
Amb la situació actual, a les persones cegues se les priva de relacionar-se en català amb els dispositius digitals a causa de l’absència d’aquesta llengua dels principals assistents de veu (com ara Google Assistant, Siri o Alexa), dels lectors de pantalla parlants (com Jaws) i dels sistemes de conversió a la grafia braille més usats. Així doncs, es veuen forçats a relacionar-s’hi en altres llengües com el castellà o l’anglès.
La proposta de resolució ha estat defensada per Josep Maria Llop, exdiputat del Parlament i exalcalde de la Palma de Cervelló amb discapacitat visual, que ha actuat com a representant de la Plataforma per la Llengua. Llop, que ha estat acompanyat del seu gos pigall, ha destinat la primera part de la seva intervenció a explicar la importància d’incorporar la llengua catalana des de la perspectiva de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i la segona per evidenciar la situació de greu discriminació en la que es troben les persones amb discapacitat visual, quan els pagaments amb datàfons sense teclat, o els electrodomèstics. La possibilitat de menús parlants condemnen injustament a aquest col·lectiu a una dependència injusta i innecessària, quan a les empreses la incorporació d’un sistema de veu no els representa un sobre cost inassumible.
El Ple ha aprovat, amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP, Cs, el PPC i el diputat no adscrit, i els vots en contra de Vox, la proposta de resolució sobre la discriminació lingüística que pateixen les persones cegues catalanoparlants i occitanoparlants a l’Aran amb els dispositius digitals.
Cs, el PPC i el diputat no adscrit han votat en contra d’un únic punt de la resolució, que estableix que la llengua catalana sigui la de configuració per defecte als dispositius digitals de l’administració catalana.
En el debat de la proposta han intervingut els diputats Sílvia Romero (PSC-Units), Mònica Sales (JxCat), Dolors Sabater (CUP), Jéssica González (ECP), i Irene Aragonès (ERC), per a defensar-la, i Maria Elisa García (Vox), Joan Garcia (cs) i Lorena Roldán (PPC) per a posicionar-s’hi.
La resolució insta el Govern a garantir els drets lingüístics de les persones cegues catalanoparlants i occitanoparlants a l’Aran i a demanar a les empreses desenvolupadores de dispositius intel·ligents de reconeixement de veu i lectura de pantalla, tant parlant com Braille, que incorporin el català i l’aranès al més aviat possible.
Des de la llotja de convidats han seguit el debat la directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell, i el president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, a més de voluntaris i socis de la Plataforma i membres del col·lectiu de persones cegues impulsores de la iniciativa.