Dissabte, 4 desembre 2021
IniciInclusió LaboralLa CONACEE reclama pel 2020 igualtat de tracte en els Centres...

La CONACEE reclama pel 2020 igualtat de tracte en els Centres Especials de Treball de totes les categories

conacee igualtat tracte cet totes les categories
El dret al treball és un dret fonamental per a les persones amb discapacitat // Foto: ADFO

D’acord amb les dades sobre l’ocupació de les persones amb discapacitat a Espanya publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, el 2018 a Espanya, gairebé 1.900.000 persones , o el que és el mateix, un 6,3% de la població en edat de treballar tenia reconeguda alguna discapacitat en grau igual o superior al 33% o una incapacitat laboral permanent total. D’aquests només el 34,5% estaven ocupats o aturats, mentre que la resta es consideren inactius, és a dir, que o no estan disponibles o no estan en condicions d’incorporar-se al mercat laboral, incloent-se en aquesta categoria als estudiants, jubilats o pensionistes, dedicats a tasques de la llar, incapacitats laborals i altres situacions …, dada que evidencia la baixa participació del col·lectiu amb discapacitat en el mercat laboral.

Addicionalment, la bretxa en la taxa d’ocupació i la taxa d’atur entre les persones amb discapacitat i les persones sense discapacitat és elevadíssima: Davant d’un 65,9% ocupats entre les persones sense discapacitat, hi ha un 25,8% d’ocupats sobre el total de les persones amb discapacitat. Si bé, les dades evidencien certa millora respecte a l’any 2017 en termes absoluts, la bretxa entre la discapacitat i la no discapacitat es manté any a any sense que s’escurcin distàncies. Davant aquestes dades, la Confederació Nacional de Centres Especials d’Ocupació (CONACEE) considera indiscutible que cal garantir l’accés a un lloc de treball per al major nombre de persones amb discapacitat que, d’una manera o altra, s’han incorporat a el mercat laboral o tenen interès en fer-ho- ja que el dret a la feina és un dret fonamental-. És evident que queda un llarg camí per recórrer per aconseguir entre les persones amb discapacitat unes cotes més altes d’activitat en el mercat laboral, i que la quota d’ocupats ha de seguir augmentant, tractant d’aconseguir així mateix la màxima ocupació entre aquelles persones amb discapacitat que des de l’atur reclamin una oportunitat laboral.

fiare banca etica crowdfunding

Únicament un 15,6% de les persones amb discapacitat ocupades el 2018 eren treballadors per compte propi, els restants 434.000 eren treballadors assalariats, dels quals 282.700 eren assalariats en centres ordinaris, mentre que la resta treballaven en centres especials d’ocupació o eren funcionaris que cotitzen a les mutualitats de l’Estat.

En aquest punt, cal fer especial referència als denominats centres especials d’ocupació, una gran majoria dels quals estan representats per la CONACEE. Aquests centres són un dels principals generadors de llocs de treball a Espanya per desenes de milers de persones amb discapacitat, facilitant una quarta part de les ocupacions d’aquest col·lectiu.

Els centres especials d’ocupació tenen la particularitat de considerar-se treball protegit, és a dir, que s’han dissenyat per als casos en què la persona amb discapacitat pot exercir una activitat laboral, però no en el mercat ordinari. Amb a l’almenys el 70% de les seves plantilles amb discapacitat, són, doncs, un mecanisme de trànsit cap a l’ocupació ordinària per part de les persones amb discapacitat amb dificultats d’inserció en el mercat laboral.

No obstant això, durant l’exercici 2019 s’han consolidat les conseqüències d’una diferenciació introduïda en la nostra normativa a mitjans de 2018, per la qual es crea la subcategoria de Centres Especials d’Ocupació denominats d’Iniciativa Social, en base exclusivament a que estiguin promoguts o participats en més d’un 50% per una entitat sense ànim de lucre i que reinverteixin els seus beneficis.

Segons ve anunciant CONACEE, cal corregir de manera immediata l’aplicació d’aquesta diferenciació entre la Iniciativa Social i la iniciativa privada o empresarial en diferents àmbits: de moment, a la reserva en la contractació pública i la retribució dels treballadors. Si no s’estableixen mesures correctores, el 2020 serem testimonis un dany irremeiable per a l’ocupació de les persones amb discapacitat, amb una ja inexorable pèrdua de llocs de treball, que portarà al fet que la bretxa, pel que fa a el mercat laboral de les persones sense discapacitat , resulti insalvable, segons confirmaran les dades de 2019.

Perquè no podem desincentivar la participació dels treballadors amb discapacitat en el mercat laboral amb discriminacions salarials – com és una doble taula salarial- en funció de titular de el Centre Especial d’Ocupació.

… Perquè no podem desmotivar persones amb discapacitat d’emprendre iniciatives empresarials per i per a un sector que sobradament coneixen, obligant-les a constituir associacions o fundacions i a reinvertir els seus beneficis, per aconseguir certa competitivitat.

… Perquè no podem consentir que les empreses més socials de país, aquelles en les que els percentatges de persones amb discapacitat a la plantilla de mitjana superen el 87% i que són més de l’65% dels centres especials d’ocupació existents, pel sol fet de no pertànyer a una associació o una fundació, hagin de ser expulsades de la contractació pública reservada i, al sector privat, obligades a competir en desigualtat de condicions, davant d’altres organitzacions els costos operatius es redueixen “gràcies” als inferiors salaris dels seus treballadors i els seus ingressos s’incrementen mitjançant l’accés a unes ajudes i subvencions restringides.

… Perquè no és just obligar el treballador d’un Centre Especial de Treball d’Iniciativa Social a percebre un salari inferior a què percebria per la mateixa feina en un Centre Especial de Treball d’Iniciativa Privada, amb l’excusa que el benefici que generarà aquest estalvi de costos es reinvertirà en aquell altre fi que decideixi l’empresari social per al qual treballa.

I sobretot, perquè les dades sobre la discapacitat i l’ocupació presentats requereixen mesures i solucions, però, amb una bretxa i desigualtats com les actuals, no ens podem permetre el luxe de desfer l’avançat.

Autor: Confederació Nacional de Centres Especials d’Ocupació (CONACEE)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES