Dilluns, 24 juny 2024
IniciINCLUSIÓ SOCIALLa ciutat de Barcelona impulsa els primers cohabitatges per a persones amb...

La ciutat de Barcelona impulsa els primers cohabitatges per a persones amb discapacitat intel·lectual i gent gran

S’assignen 12 solars per a la construcció i rehabilitació de 373 pisos

persones sentades en el nou habitatge
El cohabitatge és un nou model que busca la inclusió social de les persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

En el marc del conveni signat per l’Ajuntament de Barcelona i les fundacions d’habitatge i cooperatives socials, s’ha posat en marxa una primera fase on s’han assignat 12 solars i edificis municipals a rehabilitar perquè diferents entitats impulsin la construcció de més de 370 pisos per a projectes de cohabitatge i lloguer social.

Del total de 12 promocions de 373 habitatges previstes, set estaran destinades al cohabitatge, amb un total de 144 pisos, entre els quals les primeres experiències seran per a gent gran i persones amb discapacitat intel·lectual; i cinc promocions de lloguer, de 229 habitatges, entre les quals la primera cooperativa de lloguer.

Pel que fa al cohabitatge, les cooperatives Sostre Cívic i Vida Cooperativa s’ocuparan d’impulsar, respectivament, cohabitatges per a persones grans i per a persones amb discapacitat intel·lectual, unes iniciatives pioneres i innovadores, llargament reclamades pel sector de l’habitatge cooperatiu. Quant al lloguer, el conveni també reservava promocions on a més de fundacions també hi poguessin optar cooperatives de lloguer, una fórmula innovadora sense precedent a la ciutat de Barcelona, en la qual les persones llogateres passen a formar part de la cooperativa i accedeixen a la gestió de la promoció.

A Barcelona ja hi ha dues promocions de cohabitatge en ús i amb veïns i veïnes, les primeres que es van impulsar al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (cinc habitatges) i la promoció de “La Borda”, a Can Batlló (Sants-Montjuïc, 28 habitatges). A més, actualment ja hi ha en obres molt avançades quatre promocions més, amb un total de 89 habitatges. Són les promocions de “La Balma”, al Poblenou; “La Chalmeta”, a la Marina del Prat Vermell; “Els Cirerers”, a Roquetes; i “La Xarxaire”, a la Barceloneta. A totes aquestes cal sumar quatre promocions més encara en fases inicials als barris de la Trinitat Nova, Sant Andreu, la Bordeta i Sarrià que sumaran 124 habitatges més.

En total, des del 2015 s’han impulsat un total de 10 promocions i 246 habitatges amb la cessió d’ús de solars a llarg termini a cooperatives, que sumats a les promocions que ara es posaran en marxa es converteixen en més de 600 habitatges a través de la promoció delegada.

En una propera convocatòria prevista pels propers mesos s’ampliarà el nombre de sòls i edificis en una segona fase amb diferents solars per a uns 280 habitatges, una llista que s’anirà ampliant successivament fins a arribar a 1.000 habitatges durant els pròxims anys. Tal com estableix el conveni, d’aquest miler de pisos, aproximadament el 60% es destinaran al lloguer assequible i aproximadament el 40% al cohabitatge.

PUBLICITAT

En virtut del conveni, l’Ajuntament de Barcelona es reserva la titularitat del sòl i cedeix, a través del conveni, el dret de superfície a les cooperatives i fundacions beneficiàries, amb un cànon que no es cobrarà fins passats els primers 25 anys de cessió, a fi i efecte de facilitar la viabilitat financera als operadors que durant aquest període hauran de sufragar els costos de finançament bancari per executar les obres. El finançament, a més, es completarà amb les aportacions de les pròpies adjudicatàries i dels seus socis (en el cas de les cooperatives) i amb les subvencions del Pla Estatal d’Habitatge, que cobriran el 16% del cost, i del propi Ajuntament, que cobriran el 7%. Les entitats adjudicatàries gaudiran del dret de superfície per un termini de 99 anys.

La previsió és que les obres de la primera fase estiguin en marxa durant el 2022 i finalitzin durant el 2024.

Pel que fa a les persones que acabin residint en aquests habitatges, aproximadament més de mil, en el cas de les promocions de lloguer, les persones que en siguin adjudicatàries les establirà l’Ajuntament a través dels canals habituals d’adjudicació d’habitatge públic, a persones inscrites al Registre de Sol·licitants, i es garantiran reserves del 30% per a joves i del 5% per a persones amb discapacitat. En el cas de les promocions de cohabitatge, tal i com marca la llei, la cooperativa marcarà les persones que en formaran part sempre i quan estiguin inscrites al Registre de Sol·licitants.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

3 COMENTARIS

  1. A veure si alguna recau en alguna associació de salut mental O per autisme. Ja seria hora que algú recordes que els cal ajuda per transició a vida adulta O cert suport continu en alguns casos. Cal donar oportunitats segons percentatge perquè sinó sempre recau en els mateixos.

  2. Per aclarir el tema.. Cada tipus de “discapacitat” els cal un percentatge de contractació o distribució de places (cohabitatge). Si tan sols es fa per tema (feina) 2% per dictamen de “discapacitat” el més probable és que l’empresari, per tal de que exteriorment sigui dit que te contractat a algú d’aquest col.lectiu, ho farà de la forma més visual possible (quina empresa més concienciada.., aquest sí que compleix amb la llei..i altres floritures) quedant exents els que exteriorment no es veu res o els que socialment son més “problematics” (autisme, asperger) . Crec que cal que hagi inspeccions per tal de que els invisibles també estiguin representats al món laboral, així com en temes d’habitatge inclusiu també es tinguin en compte tot l’espectre de salut mental.

    • Totalment d’acord. Inspecció de Treball va iniciar una campanya per potenciar aquestes inspeccions per detectar incompliments de la llei. Respecte al tema del cohabitatge inclusiu pots posar-te en contacta amb el Grup TEB o la cooperativa Aflorem que estan impulsant projectes de vida independent.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content