Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciAccessibilitat UniversalLa ciutat de Barcelona disposarà de 10 noves àrees de joc infantil...

La ciutat de Barcelona disposarà de 10 noves àrees de joc infantil completament accessibles en 2024

El govern d'Ada Colau anuncia el projectes guanyadors de concurs que va convocar el passat mes de maig

eixample illa interior àrees de joc accessibles
Illa de jocs accessibles situada a la plaça Sagrada Família 12 // Foto: Ajuntament de Barcelona

El govern d’Ada Colau ha anunciat quins són els projectes guanyadors del concurs per crear cinc tipus d’àrees de joc infantil que va convocar al maig i que es començaran a construir el 2024. En total es faran en 10 emplaçaments, que sumen un pressupost de 4,38 milions d’euros entre la redacció del projecte i l’execució de les obres.

anunci guies d'arrel

A hores d’ara, segons els números del consistori, només 21 de les 906 àrees de joc de la ciutat són accessibles per complet, i el govern local ha optat, subratlla un comunicat, per canviar l’enfocament sobre aquesta qüestió. D’incloure elements accessibles a àrees de joc s’ha passat a prioritzar que l’accessibilitat sigui “global i inclusiva”, que tota l’activitat sigui accessible.

De manera prèvia al concurs de maig, es van definir els criteris d’intervenció, cosa que va correspondre a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ), a l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i a la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI).

Banner 300x250px EnBucle3

El concurs es va estructurar a partir de cinc espais, segons la seva tipologia. Els cinc dissenys seran emprats en 10 llocs diferents. Els cinc àmbits que incloïa el concurs són: àrea singular; àrea dins de parcs i jardins sense trànsit; àrea sobre una llosa de formigó amb trànsit perimetral: àrea a espais urbans sense trànsit, i àrea a places i jardins amb trànsit perimetral. Els projectes guanyadors, que ara es continuaran perfilant de la mà d’entitats i centres d’educació especial propers als llocs on es faran, estaran exposats del 10 al 20 d’octubre al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Jardins de Màlaga

El projecte per a una àrea singular s’aplicarà als Jardins de Màlaga, a Sants-Montjuïc, que serà l’àrea de joc de més envergadura de Barcelona. Serà, de manera combinada, una àrea singular i un espai totalment accessible.

En aquest cas, el jurat va triar la proposta ‘Els 3 bolets’, de l’equip Rosselló-Sangenís arquitectes, que inclou arbres nous amb què es persegueix generar un bosc del qual emergeixen tres bolets, els elements singulars de la iniciativa. Cada bolet està plantejat per a una edat diferent del jugador.

Vil·la Amèlia i el Dr. Roig i Raventós

El segon apartat del concurs era el d’àrees que són dins de parcs i jardins sense trànsit. Aquest model s’emprarà a dos llocs, els Jardins de Vil·la Amèlia i els Jardins del Dr. Roig i Raventós (Sarrià-Sant Gervasi). El projecte guanyador és el Cuc sensorial, obra de la Unió Temporal d’Empreses formada per Agence TER i Ana Coello de Llobet. El cuc com a element d’uniformitat va ser valorat especialment pel jurat.

L’apartat d’àrees de joc sobre una llosa de formigó donarà peu a dos espais, el de la plaça d’Elisa Antonella, a Gràcia, i el passeig de Garcia Fària, a Sant Martí. Són zones amb trànsit perimetral i el projecte que va guanyar per a aquests casos porta per títol “Un munt de jocs”. Es construirà un perímetre amb vegetació que farà ombra a l’estiu i hi haurà un recorregut interior de diferents àmbits amb elements de jocs sobre monticles. El projecte és de Mireia Martín Salvanyà, de Més arquitectura.

Jocs sense trànsit

L’apartat de les àrees que estaran en espais urbans sense trànsit tindrà tres desenvolupaments a tres punts de la ciutat: l’interior de l’illa de la Carretera Antiga d’Horta, a l’Eixample; la plaça de Ventura Gassol, a Sarrià-Sant Gervasi, i la plaça de Félix Rodríguez de la Fuente, a Sant Andreu.

El projecte guanyador s’anomena ‘P.L.A.Y.’ i és obra d’Adriana i Víctor Vázquez Balló i parteix d’un pòrtic octogonal al centre de l’espai del qual penjaran elements per enfilar-se i gronxadors.

Celestina Vigneaux y Emili Mira

Finalment, el concurs va destinar un apartat a les àrees a places i jardins amb trànsit perimetral. Un model que es construirà als Jardins de Celestina Vigneaux, a Sants-Montjuïc, i a la plaça d’Emili Mira, a Sarrià-Sant Gervasi. La proposta guanyadora és ‘Rock&Roll’, redactada per Ada Sánchez Arcusa, i separa el carrer de l’espai de joc amb una zona de vegetació que inclou un nou arbrat. Inclourà una tirolina accessible i un gronxador pentagonal.

El consistori ha informat també al mateix comunicat que en els propers mesos s’invertirà 1,1 milions en millores en zones infantils ja existents. En total, les reformes afectaran 5.000 metres quadrats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content