Divendres, 2 desembre 2022
Divendres, 2 desembre 2022
IniciDretsLa campanya #NosotrasSíContamos vol visibilitzar la violència que pateixen les dones amb...

La campanya #NosotrasSíContamos vol visibilitzar la violència que pateixen les dones amb trastorn mental durant la pandèmia

Llançada per Salut Mental Espanya amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona

campanya dia mundial violencia dones trastorn mental
Cartell de la campanya #NosotrasSíContamos // Foto: Salut Mental Espanya

Per quart any consecutiu, Salut Mental Espanya ha llançat la campanya #NosotrasSíContamos coincidint amb el 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, en aquesta ocasió per reclamar que es visibilitzi l’impacte de la pandèmia en la violència que pateixen les dones amb trastorn mental.

anunci guies d'arrel

La campanya, impulsada per la Xarxa Estatal de Dones de la Confederació amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, posa de manifest la necessitat de donar llum sobre els efectes que l’arribada del COVID-19 i les seves conseqüències a tots els nivells (social, econòmic, personal, etc.) han pogut tenir sobre la violència exercida contra les dones amb trastorn mental. A més, reclama la recopilació de dades que facin possible conèixer quina és la situació actual d’aquestes dones, de manera que es puguin prendre les mesures més adequades per eliminar la violència que pateixen.

Lurdes Da Costa, representant de la Xarxa Estatal de Dones, explica que moltes dones amb discapacitat psicosocial “han patit o estan patint maltractaments psicològics, físics i, de vegades, violacions per part de la seva parella”. Denuncia que algunes d’aquestes dones viuen situacions d’“intents de suïcidi i ingressos involuntaris, havent de tornar amb el maltractador a casa seva. Moltes no gosen denunciar”.

Banner 300x250px EnBucle3

María Isabel García Peña, integrant de l’Àrea per a la Igualtat de les Dones de FEDEAFES i de la Xarxa Estatal de Dones, opina que “en molts casos, la manca de recursos per facilitar la independència de les dones amb problemes de salut mental, com per exemple, suports a nivell domiciliari o laboral” fa que “la violència s’hagi incrementat durant la pandèmia”.

Segons afirma Juana Gandiaga, que també forma part d’aquesta Xarxa, “les dones en aquesta situació no només pateixen per la por i l’assetjament que els poden causar les parelles -fins i tot la mort-” sinó perquè, en moments així, “se’ls agreugen” els seus problemes de salut mental. “Amb l’atenció mèdica del moment de la pandèmia, encara era més complicat”, afegeix Gandiana.

La Xarxa Estatal de Dones denuncia a més la manca de credibilitat que pateixen les dones amb trastorn mental. Elena Iglesias, representant de la Xarxa, manifesta que “a les dones amb discapacitat ja no ens creien abans pel fet de tenir una discapacitat” i afirma que, amb l’arribada de la pandèmia, “l’estigma ha estat més gran”. “La nostra paraula, independentment de tenir estudis o no, de ser d’un altre color, de la classe social, i de ser més capaços o menys capaços, ha de valer igual”, assevera.

El risc que tenen aquestes dones de patir violència masclista es multiplica entre 2 i 4 vegades respecte de les dones en general. El 80% de les dones amb problemes de salut mental que viu en parella ha patit algun tipus de violència per part de la parella, més de la meitat ha patit violència física, i més del 40% ha estat víctima de violència sexual al llarg de la seva vida. Quan es donen aquestes violències, el 42% reconeix no identificar-les com a tals i, a les quals sí que les reconeixen i les denuncien, no se’ls dóna credibilitat a causa del seu trastorn mental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content