Dilluns, 24 març 2025
IniciTERCER SECTOR SOCIALLa bretxa salarial persisteix en el tercer sector: les treballadores cobren un...

La bretxa salarial persisteix en el tercer sector: les treballadores cobren un 20% menys que els homes

UGT denuncia que les dones representen la majoria de professionals del sector social, però tenen sous més baixos i menys accés a llocs de comandament

La bretxa salarial persisteix en el tercer sector: les treballadores cobren un 20% menys que els homes
Una concentració convocada per la central sindical // Foto: UGT

A Catalunya, la bretxa salarial continua sent una realitat persistent, especialment en sectors altament feminitzats com el tercer sector, que engloba professions dedicades a l’atenció de persones en situació de vulnerabilitat. Aquest col·lectiu inclou persones en risc d’exclusió social, amb discapacitat, joves, gent gran, dones víctimes de violència masclista, persones amb addiccions, refugiades i migrants. Segons l’Enquesta d’Estructura Salarial de l’INE, la bretxa salarial al sector serveis —on s’inclouen aquestes activitats— és del 19,82%, fet que significa que les dones cobren gairebé un 20% menys que els homes per fer la mateixa feina.

El treball de cures és essencial per al benestar social, però continua sent invisibilitzat i infravalorat. A Catalunya, el 14,3% de les dones treballen en la sanitat i els serveis socials, mentre que la presència masculina en aquest àmbit és molt menor. Aquest desequilibri evidencia com els estereotips de gènere influeixen en la segregació ocupacional i en la valoració econòmica de les feines tradicionalment feminitzades.

Les dones en els llocs de comandament

A més de la desigualtat salarial directa, la presència de dones en llocs de comandament dins del sector social continua sent molt baixa. Tot i que el sector està altament feminitzat, les posicions de direcció i presa de decisions continuen ocupades majoritàriament per homes. Això es tradueix en una menor capacitat de les dones per influir en les condicions laborals i salarials, perpetuant la bretxa de gènere i consolidant un sostre de vidre difícil de trencar.

Ivette Barrachina, secretària d’Igualtat d’UGT Catalunya, destaca que “quan parlem de bretxa salarial, estem parlant d’una precarietat econòmica per a les dones, no només a la nostra societat, sinó també al mercat laboral, especialment en sectors com el dels serveis socials. El tercer sector és una clara mostra d’això. Aquest sector, que és altament feminitzat, té una major presència de dones, però amb taxes de bretxa salarial superiors al 19%.”

Barrachina afegeix que “quan parlem de bretxa salarial, també parlem de precarietat laboral. No es tracta només de diferències en el sou base, sinó també de la proliferació de contractes a temps parcial i temporals que afecten especialment les treballadores del sector social. Aquestes condicions impedeixen que moltes dones tinguin una estabilitat econòmica i laboral, fins al punt que moltes es veuen obligades a tenir més d’una feina per arribar a final de mes.”

Les reivindicacions d’UGT Serveis Públics

Des d’UGT Serveis Públics, denuncien la necessitat d’incrementar el valor salarial del treball de cures i garantir unes condicions laborals dignes per a les treballadores del sector social. També exigeixen l’aplicació de polítiques que fomentin la igualtat salarial i vetllin “per uns serveis que no haurien de ser un negoci per ningú”.

Jaume Ardover, secretari de Serveis Socials d’UGT, alerta sobre la precarietat laboral que afecta moltes treballadores i treballadors del sector: “Moltes persones que treballen en l’àmbit dels serveis socials es veuen obligades a tenir dues o més feines per poder tirar endavant la seva família. Les empreses ofereixen contractes de jornada parcial amb sous insuficients per viure dignament. A això s’afegeix que moltes d’aquestes famílies estan formades majoritàriament per una dona i els seus fills. En aquestes condicions, no podem parlar de conciliació, sinó de supervivència. El sector social s’ha convertit en una fàbrica de treballadores i treballadors pobres. Estem al límit.”

Ardover també critica la manca de compromís de les administracions i la precarització del sector per part de les empreses privades: “Diguem prou a la deixadesa de les administracions i a la cobdícia de les empreses. Més del 85% del sector social està en mans privades, prestant un servei públic que hauria de garantir l’administració. Per exemple, els centres de menors no només han de ser gestionats per la Generalitat de Catalunya, sinó que, a més, la tutela legal efectiva dels infants recau directament en l’administració, però es delega en ens privats.”

Finalment, el secretari de Serveis Socials d’UGT fa una crida a la mobilització: “El sector social està en lluita. És el moment d’una autèntica revolta social.”

UGT alerta sobre la precarietat laboral i la salut mental de les treballadores del sector

Des del sindicat defensen la importància d’impulsar una negociació col·lectiva real, amb la implicació activa de les administracions, per millorar els convenis del sector i posar fi a la precarietat laboral. A més, alerten sobre la sobrecàrrega de treball derivada de la manca de personal, un problema que impacta directament en la salut mental de les professionals del sector. El 87,57% de les excedències per cura de filles i fills a Catalunya el 2023 les van demanar dones, un fet que evidencia la manca de corresponsabilitat real en les llars i el mercat de treball.

“És hora de posar fi a la desigualtat salarial”, clamen des d’UGT Serveis Públics en el marc del Dia Europeu per la Igualtat Salarial, i exigeixen mesures urgents per revertir una situació que afecta milers de dones treballadores dels serveis socials a Catalunya. “Les feines essencials no poden continuar sent les més precaritzades. Cuidem als qui cuiden.”

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES