
La 70a edició de Girona, Temps de Flors ha tancat les seves portes amb un balanç molt positiu, marcant un avenç significatiu cap a la inclusió i la participació activa de la ciutadania gironina. La incorporació de l’Espai Calma al vestíbul del Teatre Municipal i l’habilitació d’accessos prioritaris als espais per a persones neurodivergents han estat iniciatives molt ben rebudes pel públic.
A més a més, enguany els gironins i les gironines han tingut més oportunitats per viure Temps de Flors gràcies a l’extensió de l’horari fins a les 23 hores i a la programació diària d’activitats musicals. El cicle “Nits de flors i música“, amb concerts de jazz i blues en emplaçaments emblemàtics com els jardins de Josep Tarrés i Fontan, la plaça dels Jurats, l’exterior del Centre Cultural La Mercè i la plaça de Sant Domènec, ha estat un complement ideal per al Festival Girona A Cappella i les actuacions de diverses corals.
La mostra ha atret un total de 393.459 persones que han accedit al Barri Vell a través dels diferents punts habilitats, consolidant així les xifres d’afluència dels darrers anys.
La vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics, Gemma Geis Carreras, ha destacat que “La 70a edició de Temps de Flors confirma que Girona sap fer evolucionar els seus grans esdeveniments sense perdre’n l’essència. Hem apostat per un model més inclusiu i participatiu, amb mesures concretes per garantir l’accessibilitat i amb propostes que han ampliat horaris i espais. El resultat és clar: més assistents, més presència als espais tancats i una ciutadania que s’hi sent més implicada. Temps de Flors no només omple la ciutat de visitants, sinó que la projecta amb ambició, criteri i capacitat de lideratge cultural“.
En aquesta edició, l’Ajuntament de Girona ha posat un èmfasi especial en l’esponjament del Barri Vell, reforçant dues zones d’entrada al nucli antic amb nous projectes. Així, l’entorn de la plaça del Vi i el carrer de l’Albereda ha incorporat tres nous espais expositius: el pati de Casa Carles, l’edifici que acollia una cistelleria i una floristeria, i la zona sota l’arc del carrer de l’Auriga. També s’han recuperat les escales del Teatre Municipal i el refugi antiaeri com a espais florals després d’uns anys. A més, la rambla de la Llibertat ha comptat amb més instal·lacions florals. L’esponjament del Barri Vell també s’ha estès cap a la plaça de la Independència, l’avinguda de Ramon Folch i la Devesa.
Pel que fa al comportament dels visitants, es constata que la pujada de Sant Feliu ha estat l’accés més utilitzat, amb un 46,43% del total, seguida de la pujada de Sant Domènec (19,54%) i la pujada del Rei Martí (17,55%). Els punts d’accés amb menys afluència han estat la plaça dels Jurats (6,93%), el passeig Arqueològic-Sant Cristòfol (4,80%) i la plaça de Sant Domènec (4,74%).
Quant a les sortides, s’observa una major diversitat de preferències. La més utilitzada ha estat el carrer de la Força amb la plaça de l’Oli, amb un 23,93% del total, seguida del carrer de la Força amb el carrer de Ballesteries (17,02%), la baixada de les escales de Sant Feliu (16,41%) i el pont de Peixateries Velles (15,78%), que ha estat una novetat d’aquesta edició.