
El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha implementat un nou servei a partir de febrer, destinat a millorar l’accessibilitat de les sentències judicials per a les persones amb discapacitat. Aquest servei consisteix en adaptar els continguts dels documents judicials, incloent provisions, interlocutòries i sentències, a un format de lectura fàcil. L’objectiu principal és fer que aquestes persones puguin comprendre millor aquest tipus de textos i fomentar la seva inclusió social i autonomia en el sistema judicial.
Aquest servei està especialment orientat a persones amb diverses formes de discapacitat, incloent dificultats cognitives, d’aprenentatge, físiques, psíquiques, intel·lectuals o trastorns de conducta. L’objectiu final és eliminar les barreres de comunicació entre els òrgans judicials i la ciutadania, posant un èmfasi especial en aquelles persones amb dificultats lectores temporals o permanents. Això assegura el dret a un servei públic de justícia amb igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans.
La sol·licitud d’aquest servei es fa mitjançant una instància dirigida a la Secretaria per a l’Administració de Justícia, on s’han de proporcionar les dades de contacte de l’òrgan sol·licitant, informació sobre el procediment judicial i la urgència de l’encàrrec, entre altres. A més, s’ha d’annexar la resolució judicial original. La sol·licitud és remesa al Departament, que la transmet a l’Associació Lectura Fàcil, l’entitat encarregada d’adaptar els documents. L’objectiu és retornar el document adaptat en el menor temps possible, amb un màxim de 5 dies hàbils, per evitar retardar els processos judicials.
La traducció dels documents judicials a un format de lectura fàcil és fonamental per diverses raons. En primer lloc, la lectura fàcil simplifica la complexitat dels textos, especialment aquells amb tecnicismes i sintaxi complexa, com les resolucions judicials. Aquesta adaptació es realitza mitjançant diverses tècniques, com la divisió d’oracions llargues en frases més curtes, la reducció d’oracions subordinades, la priorització d’oracions actives i la segmentació de les idees en paràgrafs breus i clars. A més, l’accés a la informació en format de lectura fàcil és un dret i una necessitat social reconeguda per la legislació, com la Llei d’accessibilitat aprovada pel Parlament de Catalunya el 2014.