El director general d’Economia Social, Juli Silvestre, va ser el convidat del darrer fòrum CET de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), que va tenir lloc el 14 de març a l’hotel Ilunion del Poblenou, a Barcelona, sota el títol ‘Present i futur dels Centres Especials de Treball i el model de subvencions’.
Davant un auditori de més d’un centenar de persones (responsables i tècnics de CET, d’entitats del tercer sector i persones compromeses amb la inclusió laboral de persones amb discapacitat) el director general començà la seva dissertació dient que “no podem parlar d’ocupació de persones amb discapacitat sense pensar en els centres especials de treball”.
Tot seguit va convidar els presents a fer un exercici de reflexió i pensar, en l’hipotètic cas de partir de zero i amb un full en blanc, oblidant-nos de les subvencions i de les competències de les administracions, si tornaríem a construir un model de centres especials de treball com l’actual.
Va admetre que si la responsabilitat de l’ocupació de les persones amb discapacitat “és comunitària” potser ja no es pot funcionar amb “un dispositiu anual” que condiciona les expectatives de les empreses, i cal anar més enllà, tenir en compte el cicle vital de la persona i no treballar “en funció d’una convocatòria anual”. Per a Juli Silvestre, “no tenir un model clar ens treu força a tothom” i va proposar, pensant en un nou model, aconseguir que programes com el SIOAS o el de suport a l’envelliment fossin plurianuals. També ho podrien ser, va dir en un altre moment del fòrum, els contractes de baix rendiment.
Obrint melons
“Aquests són alguns melons que ens estem plantejar obrir, pensant que hi ha un ambient que pot acollir aquestes reflexions”. Es tracta, dins el total del departament, de “partides petites” com el SIOAS o la de suport a l’envelliment “perquè molts processos no es resolen en vuit mesos”. Així, es començaria amb un termini de 2-3 anys i amb la mirada posada en els 3-4 anys. I recordà que, ara per ara, la plurianualitat està vinculada a serveis de salut i educació, principalment, i no a l’àmbit de la inserció laboral.
Alhora, va parlar de la importància de vincular aquests programes a altres iniciatives “d’inclusió en la comunitat”, com ara projectes d’àmbit local, i, sempre, “comptant amb la llibertat de la persona”. En tot cas, afegí, “els reptes no són dels CET sinó de la inclusió laboral de les persones amb discapacitat” i apel·là a “la corresponsabilitat de totes dues parts, no només de l’administració”, és a dir, ambdues parts han d’estar disposades a fer canvis. Calen, a més, consensos quant a criteris i metodologies.
Arran de l’anunci, el dia abans, de noves eleccions al Parlament de Catalunya, el director general expressà “l’autoencàrrec” de l’equip “d’avançar tot el que puguem i evitant els canvis que puguin aturar l’activitat” o retards en resolucions i pagaments pel tancament oficial de la legislatura: ”el repte, des d’ahir, és gestionar el moment i reduir les incerteses”.
El president de FEACEM Catalunya, Rafael Ruano, va exposar, en la clausura de la primera part de la trobada, que “som centres inclusius, de pluridiscapacitats” i l’obligació de la Federació de pressionar l’Administració perquè aconsegueixi més recursos per a Catalunya de la Taula Intersectorial. I qualificà “d’excel·lent” la proposta relativa a la purianualitat.
En la trobada, presentada pel president de la FECETC, Josep Maria solanellas, va intervenir també la subdirectora general, Isabel Garcia, la qual va explicar els motius que han dut a demanar als centres especials de treball que facin una revisió acurada de les seves previsions a les sol·licituds de subvencions d’SMI i Equips Multidisciplinars de Suport (EMS), de l’evolució dels recursos destinats a CET en els últims anys, de problemes en els tràmits de les últimes convocatòries, de subrogacions i revocacions i d’altres aspectes de caràcter tècnic i administratiu. També es van abordar alguns neguits dels assistents, com ara el relatiu a la manca de professionals que vulguin treballar en alguns centres.