Dilluns, 19 abril 2021
spot_img
IniciInclusió SocialJornada ‘Art i ciència en conjunció’: Dedicar un temps a l’art és...

Jornada ‘Art i ciència en conjunció’: Dedicar un temps a l’art és també cuidar-nos la salut mental

art ciència conjunció salut mental concert esbo
Durant l’acte va tenir lloc un concert de música inclusiu // Foto: Jordi García Bravo

La creació artística té efectes positius sobre la salut mental de totes les persones. L’acte ‘Art i ciència en conjunció’ organitzat pel Grup de Diversitat Funcional i Salut Mental de la Cup al Casal del Metge de Barcelona el diumenge dia 7 d’abril, volia visibilitzar aquest vincle tot oferint el concert de l’orquestra Esbo, precedit per una entrevista divulgativa sobre medicina i salut mental.

L’art ens acompanya en la descoberta del món des de la infància i en general ens produeix emocions positives. El gaudi de l’experiència creativa, que és pràcticament universal, és un factor protector de salut mental. Així ho va exposar la Doctora Luisa Lázaro García, Cap del Servei de Psiquiatria i psicologia infantil i juvenil de l’Institut Clínic de Neurociències de l’Hospital Clínic de Barcelona, que va aportar la vessant científica en l’acte de diumenge passat. La doctora Lázaro, que també és investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i del Centre d‘Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), i professora, va subratllar tanmateix que moltes vegades el problema és la falta de temps. Cal reservar temps per a fer activitats artístiques i creatives.

Banner Aflorem 300x600_3

Així ho fan els integrants de l’orquestra Esbo, que assagen cada matí de dissabte, i els seus pares i les seves mares, que els acompanyen. Avui són quinze nois i noies amb neurodiversitat; fa vuit anys que Dalai Del Val dirigeix el grup. Quins efectes té la pràctica musical en els nois i noies? “Els que cada dia mostren els músics després de l’assaig”, diu Del Val: satisfacció, alegria, felicitat.

L’orquestra Esbo va actuar diumenge en col·laboració amb la Coral Xaragall de forma integrativa després de l’entrevista que la periodista Laia Serra va fer a la Doctora Lázaro a l’escenari, a la qual Lázaro va respondre amb gran capacitat comunicativa.

Noves perspectives sobre salut mental i art

Des de mitjans del segle passat es té molt en compte l’expressió de la creativitat en els tractaments i les recerques entorn la salut mental, explicà Lázaro. És el què es coneix com l’art teràpia o arteràpia. Les creacions que feien persones sense formació artística ni objectius econòmics van començar a suscitar interès i es van començar a considerar com expressió màxima de la creativitat lliure, de l’expressió artística de les emocions humanes.

ARC Soluciones publi

Jaume Roca, responsable del grup impulsor de la jornada, havia recordat en l’obertura de l’acte que segons l’OMS, la salut és més que l’absència de malaltia. També la Dra. Lázaro va recordar que la salut mental és, també, més que l’absència de trastorn: És la relació entre l’individu i el seu entorn. Construïm la nostra salut mental amb relacions saludables, en les quals puguem comunicar-nos, compartir espais.

Se sol parlar dels factors de risc -drogues, maltractament, patologies, etc-. La Dra. Lázaro es reconeix com una gran defensora dels factors protectors de salut mental, que són d’una banda l’autoestima, el tenir un bon autoconcepte, i també factors ambientals, com ara la comunicació i relació amb la família, un model educatiu positiu i una experiència enriquidora a l’escola, entre molts d’altres que contribueixen a que tinguem més resiliència, és a dir, resistència davant de les adversitats.

Les persones amb discapacitat tenen els mateixos trastorns mentals que les persones sense discapacitat, va explicar la doctora Lázaro. Tanmateix, pot ser més difícil realitzar un bon diagnòstic si hi ha dèficits en la comunicació o dificultats en el llenguatge, per exemple. Per això és essencial, va subratllar, la formació específica i la bona preparació dels i les professionals; també per a monitoritzar amb precisió els efectes de la medicació.

Cada cop hi ha més associacions de familiars i de pacients de determinats trastorns que arriben on no ho fa la medicina, com ara amb la creació de serveis per a les persones, va reconèixer Lázaro. Una forma com els i les professionals interactuen amb el món associatiu és amb la seva participació en actes i jornades -com va ser el seu cas el diumenge-, i també tenint en compte el que diuen tant pacients com familiars, que encara es pot fer més. En aquest sentit, la doctora va subratllar la tendència creixent en l’entorn mèdic de tenir més en compte el pacient i l’atenció centrada en la persona.

Concert integratiu, divers, apassionant

Després de l’entrevista va ser el moment de la música. En la primera peça que va interpretar l’orquestra Esbo, juntament amb la Coral Xaragall, -la cançó popular africana Ifaradisi- van participar els pares i mares de l’associació Esbo. Veient-los i escoltant-los a tots plegats ressonava allò que havia dit la doctora Lázaro de la importància de dedicar el temps al plaer de la creativitat i a les relacions en la construcció de la nostra salut mental.

La Coral Xaragall, dirigida per Mildred Franquet, va continuar amb una cançó popular austríaca, interpretada amb l’acompanyament instrumental de l’orquestra. Les dues directores en acció. Tot seguit la Coral van cantar en solitari dues peces, una israelita i una hongaresa.

Quan la coral va haver deixat l’escenari, Del Val va presentar Maria Feliu, una noia integrant de l’orquestra, que va interpretar dues peces de solo de piano -un minuet de Mozart i el Para Elisa de Beethoven-. És en moments com aquell quan una servidora es torna a plantejar, una i una altra vegada, com “discapacitat” i “capacitat” són termes massa absoluts i no poden descriure globalment una persona.

Pol Onyate, el pianista que va col·laborar dissabte amb l’orquestra Esbo, va interpretar després dos temes que van sublimar el públic: ‘Milonga gris’, de Carlos Aguirre, i ‘O canto dos Elefantes’ de Guilherme Bergueiro.

L’orquestra Esbo va tancar la sessió amb un rock de pròpia creació que van inventar-se juntament amb el pianista Pol Onyate i el guitarrista Josep Ruete, que també acompanyava el grup, i una adaptació de Dalai Del Val del ‘Lady Madona’ (Beattles) per a tocar tots plegats.

Música, salut mental, creixement personal

L’acte que va organitzar el Grup de Diversitat Funcional i Salut Mental de la Cup al Casal del Metge de Barcelona el passat diumenge 7 d’abril tenia per objectiu, segons havia enunciat en la presentació el seu representant, Jaume Roca, fer visible la importància de l’entorn social per la millora de la salut mental i de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

Quan m’emocionava veient el grup tocant o escoltant les melodies de música moderna que va tocar el pianista Pol Onyate, pensava que sí, que com havia explicat la Doctora Lázaro, la dedicació a la música o a l’art en general, a fer quelcom que ens fa vibrar i ens emociona, ens obre a relacionar-nos i desenvolupar l’empatia; fer música ens mostra la nostra pròpia capacitat de superar-nos, i ens ofereix la possibilitat d’equivocar-nos i per tant, d’aprendre. Tinguem les característiques que tinguem, les capacitats que tinguem, ens fa créixer com a persones, i adquirir eines per gestionar les nostres emocions i afrontar les adversitats.

Les persones amb què tracta la doctora Lázaro han d’enfrontar-se moltes vegades amb algun tipus de barrera, especialment l’estigmatització. És clau que des d’edats primerenques ens eduquem per desprendre’ns de judicis perquè la patologia mental, va explicar la doctora, és freqüent: més lleu o més greu, segons l’OMS, una de cada quatre persones està en contacte amb la malaltia mental.

Laia Serra@laionsv

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES