Dilluns, 6 febrer 2023
Dilluns, 6 febrer 2023
IniciDestacadesEls hospitals públics de Girona obtenen un excel·lent en el diagnòstic de...

Els hospitals públics de Girona obtenen un excel·lent en el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer

alzheimer hospitals públics girona
La demència afecta al doble de dones que d’homes // Foto: Salut en Actiu

Els hospitals públics de la Regió Sanitària de Girona han obtingut una puntuació mitjana de 8,2 punts sobre 9, o sigui un excel·lent, en els paràmetres per a la diagnosi de casos d’Alzheimer, segons un estudi del Registre de Demències de Girona que ha analitzat el grau d’adherència a les recomanacions fetes per experts de diferents àmbits, i a partir de l’evidència científica i professional existent.

Els investigadors del ReDeGi han desenvolupat un índex d’adherència de 9 elements, identificats per les guies com a rellevants en la realització d’un bon diagnòstic de demència i malaltia d’Alzheimer. Aquest índex recull, entre altres, la inclusió a la història clínica dels antecedents familiars, l’evolució dels símptomes cognitius i la discapacitat funcional, l’examen neurològic i neuropsicològic, una analítica específica i proves de neuroimatge com ara TAC o ressonància magnètica.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Des de fa 10 anys, i amb més de 7.500 casos registrats, el ReDeGi treballa per aportar informació rellevant a l’estudi de la demència i la malaltia d’Alzheimer que afavoreixi la presa de decisions i l’adequació dels limitats recursos per fer front a aquesta gran demanda. De total de casos registrats pel ReDeGi, la malaltia d’Alzheimer és el subtipus de demència més freqüent (55,5%), seguit per la demència degenerativa amb component vascular (14,1%) i la demència vascular (6,4%). Els resultats obtinguts durant aquest temps indiquen que la incidència de la malaltia d’Alzheimer en majors de 64 anys és de 520 casos per 100.000 persones/any.

L’Alzheimer és la demència que representa a més una major heterogeneïtat en les característiques de les persones que la pateixen. L’edat mitjana se situa en els 80 anys i es diagnostica el doble en dones que homes, tot i que s’han registrat casos de 51 anys i casos de persones amb 100 anys.

En la malaltia d’Alzheimer, el 10% dels casos en el moment del diagnòstic presenten una síndrome depressiva comòrbida. Més del 90% dels pacients consumeixen fàrmacs per al sistema nerviós central i dins d’aquests, els del grup N06 que inclouen els anticolinesteràsics (N06D) i els principals antidepressius (N06A). El seu cost promig és de 436€ per pacient i any.

El temps promig entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic clínic és de 2,6 anys, motiu pel qual cal fer una especial atenció als signes d’alerta que es presenten en les primeres etapes ja que és només en aquestes fases quan les medicacions que es disposen fins al moment són més efectives.

S’han registrat antecedents familiars de primer o segon grau en el 31,2% dels casos i els factors de risc més freqüents han estat la hipertensió arterial (58,3%) i el colesterol (35,3%). Del total de casos, un 70% resideixen al seu domicili, el 22% en el domicili d’un familiar i el 8 % en un centre de llarga estada.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content