
Més de 500 persones han participat en les jornades sobre la gent gran i els reptes de l’envelliment, impulsades per l’Ajuntament de Girona, el grup de recerca en Envelliment, Cultura i Salut de la Universitat de Girona (UdG) i la Fundació “la Caixa”. El cicle, titulat Cap a la Girona ciutat amiga i inclusiva amb les persones grans: els grans reptes del s. XXI, ha finalitzat després de cinc sessions de formació i sensibilització.
Gemma Martínez i Villagrasa, regidora de Ciutat que Cuida de l’Ajuntament de Girona, ha fet balanç de les jornades acompanyada per Mayte Sancho, directora general de l’IMSERSO i de la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, i per Pili Monreal, representant del grup motor estratègic d’entitats del pla Girona, ciutat amiga i inclusiva.
Cada sessió ha tingut una mitjana de més de 100 persones assistents, arribant a un màxim de 150 persones el dia 2 d’abril amb la conferència de la doctora en drets humans Marije Goicoechea Iturregui, que va defensar el dret de les persones grans a promoure un envelliment amb sentit.
Segons la regidora Gemma Martínez, “una ciutat amigable no es construeix només des de l’administració, sinó que és necessària la implicació col·lectiva de tothom -associacions veïnals, entitats, serveis i comerços de proximitat, teixit empresarial i sectors privats clau com el de l’oci, esport, restauració, turisme i, sobretot, la ciutadania- per impulsar actuacions que en el seu conjunt i sumades facin més fàcil i agradable el dia a dia de la gent gran i els ajudin a trobar sentit i gaudir d’aquesta etapa de la vida”. També ha reiterat el compromís de l’Ajuntament amb aquest model de ciutat “cuidadora, que posa en valor la vellesa com una etapa de plenitud, suport, sentit i participació”.
El públic ha estat principalment format per persones grans, però també hi han assistit professionals dels àmbits social, sociosanitari i psicològic, així com entitats gironines, voluntariat i alumnat de la UdG. L’avaluació de les jornades ha estat molt positiva, especialment pel prestigi dels ponents, amb una àmplia trajectòria i publicacions sobre l’envelliment.
Durant les sessions, el públic ha expressat el desig que Girona lideri espais de treball i intercanvi d’experiències dins del pla Girona, ciutat amiga i inclusiva. També han reclamat més eines contra els maltractaments a la gent gran i una oferta d’activitats més diversa, adaptada a les diferents edats i interessos.
Accions previstes per al 2025
Durant la roda de premsa, la regidora Martínez ha anunciat noves accions en l’àmbit de les persones grans que s’impulsaran durant el període 2025-2027, dins del procés de construcció de la Ciutat amiga de les persones grans.
Entre les principals iniciatives destaquen:
– Presentació al juny dels primers resultats de l’estudi de necessitats, elaborat per la UdG, amb taules rodones obertes a la ciutadania entre setembre i desembre.
– Ampliació del programa “Sempre acompanyats” a tota la ciutat.
– Impuls del programa “Tracta’m bé”, coordinat pel Consell de la Gent Gran.
– Elaboració d’un mapa actualitzat de recursos de ciutat relacionats amb l’envelliment.
– Estudi de viabilitat per crear una oficina d’informació sobre accessibilitat i vida independent, amb col·laboració de l’entitat Support Girona.
– Diagnosi i estratègia del Pla pel dret a l’accessibilitat a Girona, en col·laboració amb l’Associació MIFAS i el Grup MIFAS.
Aquest conjunt d’accions s’alinea amb l’objectiu de fer de Girona una ciutat on la vellesa sigui viscuda amb dignitat, participació i qualitat de vida.