Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciFundació Mutua de Propietarios presenta les rampes d’impressió 3D per fer accessibles...
Array

Fundació Mutua de Propietarios presenta les rampes d’impressió 3D per fer accessibles les entrades als edificis d’habitatges

Instal·len una prova pilot en una comunitat de propietaris de Barcelona per a testar la seva eficàcia

rampes 3d accessibilitat habitatges
Els esglaons són una barrera d’accés a molts edificis d’habitatges // Foto: Arxiu

La Fundació Mutua de Propietarios ha presentat avui la primera Rampa impresa en 3D, una solució digital senzilla i que es pot replicar, que permetrà fer accessible l’entrada als edificis d’habitatges d’una forma ràpida, eficient, rentable i durable, amb terminis d’instal·lació significativament inferiors a les tradicionals rampes d’obra o fusteria.

“Més de 100.000 espanyols són presoners a la seva llar per la falta d’accessibilitat del seu edifici però aquest problema també afecta o afectarà a la immensa majoria de la població en algun moment de la seva vida quan, per motius d’edat o malaltia tinguin problemes de mobilitat”, afirma Laura López Demarbre, vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietarios. “Per això, aconseguir fer un itinerari accessible des de la via pública a l’habitatge, és fonamental per a garantir la llibertat a aquestes persones”, assenyala López Demarbre.

La primera fase d’aquesta innovadora iniciativa ha consistit en el disseny i la instal·lació d’una rampa pilot en una comunitat de propietaris de Barcelona per a testar l’eficàcia dels reptes tecnològics que plantejava el projecte. “Hem demostrat que és factible l’ús de la fotogrametria per a l’obtenció d’un model tridimensional digital de l’espai no accessible; que el disseny per blocs que s’ajusten com a peces de lego facilita un muntatge àgil de la rampa”, explica Laura López de la Fundació Mutua de Propietarios.

Les Rampes 3D constitueixen també un element de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic ja que estan fabricades amb materials ecològics com l’àcid polilàctic (PLA), polímer que s’obté a partir de recursos renovables rics en midó, com el blat de moro o la remolatxa i que atorga suficient resistència i durabilitat a la rampa. Així mateix, la seva impressió mitjançant tecnologia 3D ofereix moltes possibilitats de futur per a la seva distribució.

“La implicació social de les Rampes 3D, unit a la sostenibilitat del seu desenvolupament, la utilització de materials renovables que a més absorbeixen CO₂ i contaminants i la seva producció km0, alineen el projecte amb els objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l’ONU, així com amb els instruments Next Generation EU del programa de Recuperació i Resiliència del Consell de la Unió Europea”, afirma Laura López Demarbre.

Les Rampes 3D estaran a la disposició de les comunitats de propietaris a partir del 9 de juny, i la seva sol·licitud serà a través d’aquesta adreça de la pàgina web de la Fundació. “El nostre objectiu és que, en un període breu de temps, sigui possible dissenyar de manera automàtica la rampa a partir de l’enviament de fotografies de l’emplaçament on situar-la per, a continuació, pugui ser ràpidament impresa en 3D i enviades a la comunitat de propietaris les diferents peces impreses que la integren, per al seu muntatge i instal·lació”, explica la vicepresidenta executiva de la Fundació Mutua de Propietarios.

Tres graons per a la llibertat

D’acord amb l’informe “Rampa cap a l’accessibilitat” elaborat per la Fundació Mutua de Propietarios per a conèixer el grau d’accessibilitat dels accessos als 9,8 milions d’edificis destinats a habitatges que existeixen en España 1 , les rampes (61%) són les actuacions de millora més urgents que demanden les persones amb mobilitat reduïda per a facilitar l’accés al seu edifici d’habitatges, les portes d’obertura automàtica (67%) i els intèrfons adaptats a l’altura d’una cadira de rodes (46%).

A Espanya, on prop del 70% dels seus habitants resideixen en pisos 2 , 2,5 milions de persones tenen mobilitat reduïda i 608.000 viuen soles a la seva llar 3 . No obstant això, sis de cada deu edificis d’habitatges (un 59%) tenen graons abans d’arribar al portal, convertint-se en la primera gran barrera a la qual ha d’enfrontar-se una persona amb mobilitat reduïda quan accedeix a l’immoble on resideix, i només un 28% té rampa o disposa de plataforma elevadora (4%).

Una rampa que, quan existeix, a vegades presenta dificultats per estar massa inclinada (14%), per manca de baranes a banda i banda (65%), o perquè la seva superfície és lliscant (9%). Per aquest motiu, entre els immobles que han realitzat obres de millora d’accessibilitat, el principal element reformat ha estat la rampa (57%) i un 38% dels espanyols afirma que l’edifici tingués rampa o plataforma va ser decisiu a l’hora de comprar el seu habitatge.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content