Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ LABORALFundació Eurofirms augmenta un 63% la contractació de persones amb discapacitat respecte...

Fundació Eurofirms augmenta un 63% la contractació de persones amb discapacitat respecte al primer semestre de 2019

Comença a revertir-se la situació creada per la pandèmia, on es va produir un descens del 30%

fundacio eurofirms contractació persones amb discapacitat
Infografia de les contractacions de persones amb discapacitat durant el primer semestre // Foto: Fundació Eurofirms

Fundació Eurofirms ha aconseguit incrementar un 63% les contractacions a persones amb discapacitat a Espanya respecte a el primer semestre del 2019, sense la situació creada per la pandèmia, i un 77% respecte a el mateix exercici en 2020. Aquests resultats són fruit de l’enfortiment de seus programes d’integració, formació i assessorament, tant a persones candidates com a empreses.

A nivell global i sense arribar encara plenament els nivells de la prepandèmia, s’està revertint la tendència dràsticament a la baixa generada per l’impacte del primer any de la Covid-19, un període que va suposar un descens del 30% de les contractacions a persones amb discapacitat. La crisi va afeblir llavors encara més la situació d’un col·lectiu que històricament compta amb tan sols 1 de cada 4 persones amb discapacitat en edat activa amb ocupació.

Si es comparen les contractacions mes a mes en els primers semestres de 2019 i 2021, s’observa que en pel que fa a la població general i a les persones amb discapacitat, no s’assoleixen encara els nivells de contractacions de 2019, malgrat que la tendència és positiva. Juny seria l’excepció, mes en què les persones amb discapacitat a nivell estatal han aconseguit més contractacions que el mateix mes en 2019.

Considerant les últimes actualitzacions facilitades per l’INE i el SEPE, les tres comunitats autònomes que generen més contractes en proporció a la seva població activa amb discapacitat són la Rioja, Madrid i el País Basc. Aquelles que aconsegueixen més contractes inicials en format indefinit són Madrid, La Rioja i Aragó.

El camí a la normalització de la discapacitat

Les contractacions mensuals a persones amb discapacitat al juny de 2021 s’han vist incrementades més d’un 50% respecte a finals de 2020; malgrat ser positives es tracta, però, de xifres encara insuficients per entreveure una millora en la situació d’aquest grup de població. Fundació Eurofirms alerta del cost d’oportunitat econòmic i social que suposa no aprofitar el talent i les capacitats de les persones amb discapacitat, les quals concentren tan sols el 0,5% de les noves contractacions mensuals malgrat suposar el 6% de la força laboral.

Comparativa de contractacions dels anys 2019 i 2021 // Foto: Fundació Eurofirms

A Espanya, el 75% dels contractes inicials els generen Centres Especials d’Ocupació. Però per aconseguir la normalització de la discapacitat en l’àmbit laboral des de la Fundació Eurofirms es promou la incorporació de candidats/es amb discapacitat a l’empresa ordinària. Per aquest motiu es treballa amb les empreses per desmantellar els mites i els prejudicis sobre la discapacitat, fer inclusius els processos de selecció, generar entorns que incloguin i aportar candidats / es de tot tipus de perfil i qualificació. L’objectiu és aportar valor social, però també optimitzar els resultats empresarials fomentant una cultura inclusiva que faci créixer a les persones empleades com equips compromesos.

Una qüestió de gènere, el Reto 8M

El mercat laboral pel que fa a les persones amb discapacitat no queda al marge de les diferències entre sexes. De les 809.000 dones en edat activa i amb discapacitat que hi ha a Espanya, tan sols un 16,8% té un contracte. Segons l’informe de les Nacions Unides, les dones tenen un 11% menys de probabilitats de ser contractades que un home, un 31% si a més tenen una discapacitat.

Si es contemplen els últims mesos oferts pel SEPE, la proporció entre les contractacions a homes i dones es manté amb una gran prevalença a homes, una tendència sostinguda des de fa anys.

Davant la interseccionalitat d’aquestes dues bretxes acumulades, per gènere i discapacitat, Fundació Eurofirms va llançar a inicis de 2021 el Reto 8M, amb l’objectiu de disminuir la bretxa laboral; i aconseguir que 1.000 dones amb discapacitat accedeixin a una ocupació abans del proper 8 de març de 2022.

Amb tan sols uns mesos de recorregut, més de 300 dones han aconseguit un lloc de treball gràcies a l’acompanyament que s’ha ofert per part de l’entitat; formant-, orientant i apoderant per abordar amb més garanties les oportunitats laborals a les que s’han presentat.

Secció patrocinada per

FECETC color logo
https://fecetc.org

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content