
En una jornada crucial per a milers d’estudiants que s’enfrontaven amb nervis i il·lusió a les proves d’accés a la Universitat (PAU), un jove amb discapacitat auditiva es va veure obligat a treure’s els audiòfons durant la realització de l’examen. Aquesta situació ha generat una forta denúncia per part de la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (FIAPAS).
La FIAPAS denuncia que exigir a una persona amb sordesa que utilitza pròtesis auditives (audiòfons i/o implants) treure-les suposa una flagrant vulneració dels seus drets. Segons l’organització, aquestes pròtesis, prescrites per un facultatiu, no són opcionals ni circumstancials, sinó que són imprescindibles perquè aquestes persones puguin fer funcional la seva capacitat de sentir. Obligar-los a retirar-se les seves pròtesis és tan inacceptable com exigir a una persona usuària de cadira de rodes que en prescindeixi durant l’examen, emfatitzen des de la FIAPAS.
És inconcebible que es faci prescindir una persona amb discapacitat auditiva de les pròtesis que li permeten habilitar un dels sentits humans: l’oïda. Sense les pròtesis auditives, les persones amb sordesa veuen limitada dràsticament la seva capacitat d’interacció, comunicació, comprensió i participació en igualtat de condicions. Això inclou, de manera crítica, no poder accedir a indicacions o informació sobre incidències que es puguin produir durant la prova. A més, des de la FIAPAS es destaca l’impacte emocional negatiu que, en un moment de tanta pressió com les PAU, suposa ser assenyalat davant de la resta d’estudiants, així com veure’s privat d’un sentit corporal que s’utilitza habitualment gràcies a les pròtesis.
Davant d’aquesta situació inacceptable, la FIAPAS insta amb urgència a les administracions educatives i a totes les universitats que acullen aquestes proves a dictar les instruccions oportunes per evitar que es repeteixin situacions d’aquest tipus. La confederació busca garantir que tots els estudiants puguin realitzar els exàmens en condicions d’igualtat i respecte als seus drets fonamentals.