Dissabte, 23 setembre 2023
IniciDISCAPACITATFederació ASEM reclama que el SNS inclogui una fisioteràpia a mida per...

Federació ASEM reclama que el SNS inclogui una fisioteràpia a mida per a les persones amb malalties neuromusculars

Amb motiu del Dia Mundial de la Fisioteràpia, que se celebra cada 8 de setembre

Les teràpies de fisioteràpia rehabilitadores en el Sistema Nacional de Salut
Les teràpies rehabilitadores milloren la qualitat de vida dels pacients // Foto: Federació ASEM

Amb motiu del Dia Mundial de la Fisioteràpia, que se celebra cada 8 de setembre, la Federació Espanyola de Malalties Neuromusculars (Federació ASEM) reclama incloure la fisioteràpia com a tractament personalitzat i continuat dins del Sistema Nacional de Salut (SNS) als pacients amb malalties neuromusculars (ENM), igual que estan inclosos els fàrmacs i l’atenció medicoquirúrgica.

ICF23_Baner Financament-300x600

“Les persones amb malalties neuromusculars tenim dret a la prestació del servei de fisioteràpia mitjançant recursos públics per tal de mantenir i millorar la nostra autonomia personal, així com aconseguir tenir una millor qualitat de vida”, ha manifestat el president de Federació ASEM, Manuel Rego. Actualment, són les persones i famílies afectades les que han de fer front als costos dels tractaments de fisioteràpia, “cosa que suposa una enorme despesa, que no totes les persones es poden permetre”, afegeix Rego, amb motiu del Dia Mundial de la Fisioteràpia, que se celebra cada 8 de setembre.

Així ho corrobora el fisioterapeuta de l’Associació de Malalties Neuromusculars de Canàries (Asenecan), Fabián Morales: “l’abordatge de les ENM des de la fisioteràpia és global atès que no només ens enfoquem en la debilitat muscular, sinó que també tenim en compte fomentar una vida activa i maximitzar l’autonomia personal. Per un costat, ens focalitzem en el tractament i l’educació del maneig del dolor i la fatiga. I, per altra banda, ajudem a millorar la capacitat cardiopulmonar, així com a manejar les secrecions que previndrà possibles ingressos hospitalaris o diverses complicacions per al pacient. Tot això incidirà en la capacitat funcional, la qualitat de vida i la independència del pacient”.

Manca d’equitat territorial

Per a l’entitat, la a fisioteràpia compleix de manera íntegra amb tots els requisits establerts per la norma reguladora de la cartera de serveis, per la qual cosa ha de ser considerada un servei bàsic, necessari per dur a terme una atenció sanitària adequada, integral i continuada a les persones afectades de malalties neuromusculars. No obstant això, aquest servei bàsic no està considerat així a totes les comunitats autònomes.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

“En les malalties neuromusculars, les teràpies rehabilitadores i la fisioteràpia a concret, cobren un paper essencial ja que retarden la progressió de la malaltia, alleugen el dolor i prevenen complicacions, ajudant a conservar la qualitat de vida dels pacients. Per això, seguim reivindicant que és fonamental que les més de 60.000 persones amb malalties neuromusculars que hi ha a Espanya tinguin accés als mateixos tractaments independentment del lloc de residència. I que es garanteixi el dret als tractaments de fisioteràpia adequats i de qualitat, independentment del seu nivell de renda”, recalca Rego.

Associacions de pacients

Davant de la manca d’una prestació contínua, permanent i amb un seguiment professional adequat per part dels serveis rehabilitadors de la sanitat pública, són les associacions de pacients els qui sovint ofereixen aquest servei als pacients. 

“Des de Federació ASEM reivindiquem sempre que les entitats de pacients siguin part essencial de l’estructura social i sanitària, però també apostem per fomentar la seva incorporació a la prestació de serveis a través de convenis amb les administracions sanitàries”, explica el president de la federació. 

Finalment, des de Federació ASEM subratllen que el dret a la protecció de la salut es materialitza en l’accés a aquests serveis de les persones afectades per aquestes patologies.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content