
La Federació ALLEM ha celebrat avui un acte institucional a la Sala Gran de la Canonja de la Seu Vella de Lleida, on ha presentat la seva nova imatge i web corporativa. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de més de 150 persones, incloent entitats socials, professionals del sector, representants institucionals, empreses i altres col·laboradors que han volgut sumar-se a aquesta nova etapa d’ALLEM, reafirmant el seu compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i altres situacions de vulnerabilitat de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran.
Les presentadores Sheila Mercadé i Mariví Chacón han donat la benvinguda destacant la importància d’aquest canvi en els 33 anys d’història de la Federació: “Avui som aquí per evolucionar junts i juntes i continuar fent camí. ALLEM enceta una nova etapa amb una imatge renovada, però amb el mateix ferm compromís per la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat del territori”.
Durant la jornada s’ha fet un repàs de la trajectòria de ALLEM, que agrupa 18 entitats sense ànim de lucre. Una taula de conversa amb Josep Maria Solé, psicòleg i un dels fundadors d’ALLEM, Meritxell Draper, directora d’Innovació Social de Fundació ASPROS, Assumpta Fortuny, coordinadora d’ALLEM, i Laura Gallego, experta per experiència de Fundació ASPROS, ha servit per abordar l’evolució del sector i les reivindicacions de les persones amb discapacitat.
Josep Maria Solé ha recordat els inicis d’ALLEM: “Quan vam fundar ALLEM el 1992, ho vam fer amb la voluntat de donar veu a les entitats del territori i defensar els drets de les persones amb discapacitat. Avui, veure com hem evolucionat és emocionant, tot i que encara queda molt per fer”.
Meritxell Draper ha destacat la importància del treball en xarxa i la formació contínua, ressaltant la necessitat de comptar amb un Espai de Reflexió Ètica dels Serveis Socials i compartir expertesa amb Dincat Federació-Plena Inclusió. Ha subratllat també els reptes del sector: “Ens preparem per estar a l’altura, per evolucionar amb sentit i innovar, donant resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat i altres situacions de vulnerabilitat”.
Assumpta Fortuny ha posat èmfasi en la necessitat d’una major implicació de les administracions per garantir la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat: “Necessitem més recursos, una millor regulació i un compromís ferm per part de les administracions”.
Laura Gallego, en representació de les persones amb discapacitat, ha reivindicat el dret a la igualtat d’oportunitats en diferents àmbits: “Volem viure amb autonomia, tenir accés a l’educació, a la formació amb suports, a una feina digna, i poder entendre la informació adaptada al llenguatge fàcil. Volem que se’ns respecti i escolti”.
Durant la presentació de la nova imatge d’ALLEM, la dissenyadora Neus Huguet ha explicat que el nou logotip simbolitza “una persona que reivindica els seus drets i vol formar part de la comunitat”. També s’ha destacat la renovació de la pàgina web per donar a conèixer la tasca d’ALLEM.
La Companyia de Teatre La Màxima de Fundació Privada ILERSIS ha dinamitzat una activitat col·lectiva per sensibilitzar sobre la importància de teixir xarxa i fomentar el compromís comunitari. S’ha projectat un resum de diversos testimonis que properament es podran trobar a la web, desenvolupada gràcies al programa Kit Digital, cofinançat pels Fons Next Generation (EU) del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Alguns testimonis han expressat el seu punt de vista sobre la inclusió: Josep Maria Escuer ha afirmat que “tenir una feina digna li permet sentir-se part de la societat i poder fer plans d’oci”, mentre que Jonathan Aranda ha remarcat que “la inclusió ha de ser real i no només una paraula”. Mercè Huguet ha destacat la importància d’ALLEM per als professionals i persones ateses, creant espais de formació i convivència.
L’esdeveniment ha comptat amb la participació de representants institucionals, com Sandra Marco (Diputació de Lleida), Carlos Enjuanes (Ajuntament de Lleida), José Crespín (Govern d’Espanya a Lleida) i Núria Gil (Govern de Catalunya a Lleida), que han reafirmat el seu suport a ALLEM.
El president d’ALLEM, Joan Ramon Saura, ha conclòs destacant que la nova imatge simbolitza “el compromís de continuar treballant per una societat més justa i inclusiva”. Ha afegit que “l’esperança compartida ens empeny a treballar junts per objectius comuns i el benestar de totes les persones”.
L’acte ha finalitzat amb l’actuació de BatukaPum de l’Associació l’Estel, posant el punt i final a una jornada plena de reflexions i compromís col·lectiu. S’ha agraït la col·laboració de diverses entitats com Turó Seu Vella, Talma Verd, Fundació ASPROS i Sant Joan de Déu-Terres de Lleida.