
Durant l’última setmana de gener, els i les alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) han participat en una sèrie de visites a diverses entitats en el marc del projecte Comerç Accessible CASBA. Aquesta iniciativa busca sensibilitzar els futurs arquitectes sobre la importància de l’accessibilitat en l’entorn construït.
L’estudiantat de l’assignatura Habitatge i Cooperació, impartida per la professora i arquitecta Sandra Bestraten, ha tingut l’oportunitat d’explorar espais accessibles, centres i residències destinades a persones amb discapacitat. Aquestes visites han estat una experiència d’aprenentatge directe, on els i les alumnes han compartit experiències amb persones amb discapacitat, permetent-los comprendre com un bon disseny arquitectònic pot garantir autonomia i dignitat per a tothom.
Acompanyats per tècniques de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que coordinen el Projecte CASBA, han recorregut diversos edificis rehabilitats seguint criteris d’accessibilitat i compromís social. Entre aquests espais es troba Ca la Dona, un històric centre d’acció feminista, així com el Museu Etnològic de les Cultures del Món, que ha implementat millores per afavorir la inclusió de totes les persones.
Els i les alumnes també han visitat diverses residències i centres de dia especialitzats per conèixer com es gestionen i funcionen espais privats i de convivència adaptats a persones amb necessitats específiques. Entre aquests, han pogut veure la residència Vigatans de la Fundació APIP-ACAM, el centre de dia i residència de la Fundació Pere Mitjans, i la residència i centre de dia Esclat Marina de l’Esclat Grup Social.
A més, les visites han permès als estudiants aprofundir en el coneixement de productes de suport i adaptacions a través de centres de referència en accessibilitat. Al Centre d’Autonomia Personal SIRIUS de la Generalitat de Catalunya, han conegut diferents solucions per adaptar habitatges, mentre que al Centre de Recursos Educatius de l’ONCE, han pogut explorar recursos per a persones amb discapacitat visual i realitzar una experiència immersiva.
Aquesta iniciativa ha ajudat als futurs arquitectes a adoptar una nova perspectiva en el seu aprenentatge, subratllant la necessitat d’anar més enllà de l’eliminació de barreres físiques i treballar per una inclusió real en tots els àmbits de la societat.