El programa Esport i Salut de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) inclou moltes lligues, trobades i campionats de futbol sala, bàsquet i tennis per a persones amb problemes de salut mental de diferents serveis comunitaris de salut mental.
La millora de la salut mental a través de la pràctica de l’esport té un valor afegit quan es fa inclusivament, barrejant persones amb i sense problemes de salut mental, i les entitats de la xarxa de salut mental amb clubs i altres associacions esportives. Aquests són tres exemples de com trencar barreres entre l’esport i la salut mental dins d’aquest programa:
Fundació Marianao i Futbol Club Santboià
El conveni signat el 17 d’octubre es tradueix en que el Club Social de la Fundació Marianao passa a anomenar-se Social Club (SC) Santboià. La col·laboració inclou la cessió de les instal·lacions del Futbol Club Santboià i de l’equipació del club per part del SC Santboià. El SC Santboià es va presentar el passat 10 de novembre com un equip més en l’acte oficial d’inici de temporada del FC Santboià. Està previst fer un torneig de futbol 7 a l’abril o maig del 2018 per donar més visibilitat a la col·laboració.
El projecte d’esport inclusiu de la Fundació Marianao també va permetre que el 23 de novembre es fes un partit amistós, en el marc de la Social Week, amb treballadors de CaixaBank, a l’estadi Joan Baptista Milà.
Associació Arep i Futbol Club Martinenc
L’Associació per la rehabilitació de les persones amb malaltia mental (Arep) és una de les Entitats que participa en l’àrea de treball Altres Capacitats que impulsa el Futbol Club Martinenc. Es tracta de visualitzar la inclusió de les persones amb problemes de salut mental i altres discapacitats, físiques i intel·lectuals, en el dia a dia del club, amb més de 1.500 esportistes de diferents esports. Es fan grups de treball amb monitors del FC Martinenc amb 3 equips de futbol i 1 de bàsquet. El club cedeix instal·lacions i equipacions, i gestiona i planifica les activitats. Es farà una presentació oficial en poques setmanes i es preveu obrir la inciativa a infants, i no només persones adultes.
Suport Castellar SM i Club Bàsquet Castellar del Vallès
Suport Castellar SM va rebre una proposta de col·laboració del Club de Bàsquet (CB) Castellar del Vallès; El projecte comença amb entrenaments setmanals amb la participació de 2 entrenadores voluntàries del CB Castellar; L’objectiu és crear un equip que participi a la lliga de clubs federats de bàsquet: Suport Castellar ja ha participat en alguna trobada del CB Castellar i ho farà regularment en les que organitza la Federació SMC; Al 2018 els entrenaments s’obriran a estudiants de 3r d’ESO de l’Institut El Casal, que fan el Servei Comunitari en Salut Mental a Suport Castellar; Està prevista fer una trobada esportiva a l’institut a final de curs.