Aquest mes de juliol, coincint amb el congrés mundial més destacat de la malaltia de l’Alzheimer, l’Alzheimer’s Association Internacional Conference, s’han publicat els objectius de l’estratègia científica i les activitats dels consorci WW-FINGERS, en la que hi participen investigadors del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC- centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall), l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Fundació CITA-Alzheimer.
WW-FINGERS és la primera xarxa interdisciplinària mundial d’assajos clínics amb intervencions basades en hàbits de vida per reduir el risc de desenvolupar el deteriorament cognitiu o demència.
Aquest assaig va demostrar que intervenir durant dos anys sobre factors d’hàbits de vida saludable, com la dieta, l’exercici, l’activitat social i cognitiva, i el control dels factors de risc vasculars, té beneficis en la cognició de les persones grans que presenten més risc de desenvolupar demència.
L’estudi PENSA a Barcelona i GOIZ-ZAINDU a Guipúscoa
L’estudi PENSA es va posar en marxa al desembre de 2019 al BBRC i l’IMIM, a Barcelona. Es tracta d’un assaig clínic que estudiarà si és possible frenar el deteriorament cognitiu en estadis previs a l’aparició de la demència a través de la promoció d’hàbits de vida saludable i de la ingesta d’un preparat basat en un component del té verd (la epigalocatequina galato, EGCG). A l’assaig hi participaran 200 persones d’entre 60 i 80 anys que estan experimentant un declivi de la memòria o altres capacitats cognitives.
Les visites ja han començat, i el reclutament segueix obert fins a finals del 2020 a la pàgina web.
D’altra banda, GOIZ ZAINDU és un estudi pilot que ha estat coordinat des del Centre d’Investigació i Teràpies Avançades de la Fundació CITA-Alzheimer Fundazioa. S’ha desenvolupat entre els anys 2018 i 2020 al municipi de Beasain, gràcies a la implicació de l’Ajuntament local, Osakidetza (OSI Goierri-Alto Urola) i el departament de Salut del Govern Basc. Hi han participat més de 200 persones amb un risc elevat de deteriorament cognitiu