Dimarts, 22 abril 2025
IniciAPUNTSEs posa en marxa en primer canal de denúncia contra l’assetjament escolar...

Es posa en marxa en primer canal de denúncia contra l’assetjament escolar a menors amb TEA a Espanya

Un nou canal de denúncia d'Autismo España facilita la detecció i resolució de casos d'assetjament i ciberassetjament a escolars amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA)

Es posa en marxa en primer canal de denúncia contra l’assetjament escolar a menors amb TEA a Espanya
Un moment de l’acte de presentació del nou canal de denúncia // Foto: Autismo España

Des d’aquest dimarts, el web oficial de Autismo España acull el primer canal de denúncia especialitzat en assetjament i ciberassetjament escolar que afecta menors amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Aquesta iniciativa forma part del Programa de Defensa de Drets de l’Alumnat amb Autisme davant de l’Assetjament Escolar, impulsat per l’entitat juntament amb el Ministeri de Joventut i Infància.

Segons Paloma Rodrigo, cap de Defensa de Drets de Autismo España, el programa va arrencar el 2023 per fer front a l’augment de casos denunciats. “Només a l’últim trimestre, vam rebre denúncies de 40 casos en què hi havia implicats escolars amb TEA”, va declarar.

FUNCIONAMENT DEL CANAL DE DENÚNCIA

Aquest canal de denúncia, accessible des del web de Autismo España mitjançant un enllaç directe o un codi QR, permet que tant els menors amb TEA com els seus companys, familiars, professors o altres persones puguin alertar sobre situacions d’assetjament. “Molts dels nostres joves i les seves famílies no saben on adreçar-se, per això hem volgut oferir-los una via específica i anònima”, va destacar Rodrigo.

Les denúncies seran ateses per professionals de l’Àrea de Defensa de Drets de Autismo España, experts en TEA i en l’àmbit jurídic. En funció de cada cas, es determinaran les accions necessàries: processos de mediació, coordinació amb els centres educatius, intervenció de la fiscalia o de les forces de seguretat, entre altres.

UN PROTOCOL COMÚ CONTRA L’ASSETJAMENT

També s’ha creat un grup d’experts per establir un procediment comú de resolució extrajudicial d’aquests casos. Aquest grup inclou responsables del Ministeri de Joventut i Infància, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la Fiscalia de Menors, la Secció de Mediació del Col·legi de l’Advocacia de Madrid i Autismo España.

Rodrigo va remarcar que “quan parlem d’assetjament escolar, la mediació extrajudicial moltes vegades és més eficaç que la judicialització. Si hi ha menors de 12 anys implicats, no es pot recórrer a la via judicial, i el que busquem és que l’assetjament cessi”.

També va assenyalar que “els menors amb TEA no només són víctimes, de vegades també actuen com a assetjadors” i va subratllar la manca de formació especialitzada entre les Forces de Seguretat i els operadors jurídics. “Hi ha una gran disparitat de protocols a Espanya, ja que depenen de les comunitats autònomes i fins i tot de cada centre educatiu”, va indicar.

ESTUDI SOBRE ASSETJAMENT ESCOLAR I TEA

Una altra acció clau del programa és un estudi específic sobre l’assetjament a alumnes amb TEA, iniciat a finals del 2024. Hi participen autoritats jurídicoeducatives, famílies, policies, professors, directors de centres i joves amb autisme, entre d’altres.

L’objectiu és identificar barreres que dificulten la detecció i l’abordatge de l’assetjament. “Volem presentar els resultats a finals del 2025 i començar a implantar sistemes de suport”, va afirmar Rodrigo.

Un estudi previ de la fiscalia va estimar que el 12% de l’alumnat amb autisme havia patit assetjament escolar, però aquests casos corresponien només a aquells amb intervenció judicial. Segons Rodrigo, “la incidència real podria ser molt més gran”. A més, un informe de Autismo España assenyala que un 34% dels estudiants amb TEA no són capaços d’identificar si pateixen assetjament.

MÉS MESURES PER A LA PROTECCIÓ DELS ESCOLARS AMB TEA

El programa també contempla:

  • La signatura d’un conveni amb el Ministeri de Joventut i Infància.
  • L’adaptació dels protocols autonòmics de prevenció de l’assetjament.
  • Formació especialitzada per als Coordinadors de Benestar Escolar.
  • Un programa de sensibilització i formació sobre TEA per a la comunitat educativa.
  • Un conveni amb la Fiscalia de Menors.

Durant el curs 2023-2024, un de cada tres alumnes amb necessitats de suport associades a discapacitat tenien autisme, el que suposa 224.000 estudiants, el 84% dels quals estaven escolaritzats en centres ordinaris.

Segons Ruth Vidriales, directora tècnica de Autismo España, “vuit de cada deu persones amb autisme desenvoluparan algun problema de salut mental al llarg de la vida”. Aquesta situació no es deu a l’autisme en si, sinó al fet que “han de manejar-se en un món que no comprenen i que els posa moltes dificultats”, va concloure.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.