Dijous, 13 juny 2024
IniciDIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITATEntitats de Cardedeu organitzen el primer mapathon d’Accessibilitat en el Dia Mundial...

Entitats de Cardedeu organitzen el primer mapathon d’Accessibilitat en el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat

Amb l’objectiu de posar al mapa tots els obstacles d’accessibilitat física, sensorial i cognitiva que hi ha al municipi

mapathon accessibilitat cardedeu
Cartell del mapathon d’accessibilitat a Cardedeu // Foto: Fundació Viver de Bell-lloc

Les entitats que treballen per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a Cardedeu han organitzat un mapathon d’Accessibilitat pel Dia Internacional de la Discapacitat amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la realitat d’aquest col·lectiu i la vulneració dels seus drets fonamentals.

Durant la Setmana Internacional de la Discapaciat, tindran lloc una intervenció reflexiva, xerrades, curses adaptades, jornades esportives i el mencionat mapathon, entre altres propostes.

Programa d’activitats

Aquest programa d’activitats arrenca el pròxim dilluns 29 de novembre amb una intervenció reflexiva en diferents espais del municipi per sensibilitzar sobre la desigualtat en els temps d’espera.

PUBLICITAT

El mateix dilluns, la Sala de les Columnes de l’Ajuntament de Cardedeu acollirà una taula rodona sobre accessibilitat urbanística amb la participació de Pol Cuartero i Parreu, estudiant de la ETSAB,

Ana Folch, presidenta de Cambiadores Inclusivos i Enrique Rovira-Beleta Cuyás, llicenciat a ETS d’Arquitectura de Barcelona, especialitat d’Edificació i Accessibilitat. Serà a les 18:30h.

En el mateix espai, dimecres 1 de desembre a les 18:00h es debatrà sobre la llibertat de decisió que tenen les persones amb discapacitat amb la participació de persones amb disCapacitat, familiars, professionals dels serveis d’atenció i de l’àmbit jurídic.

PUBLICITAT

El divendres 3 de desembre es durà a terme el 1r Mapathon d’Accessibilitat a Cardedeu. Amb l’objectiu de sensibilitzar la societat, simultàniament i de manera col·laborativa a través d’una aplicació web es treballarà per registrar en un mapa els punts crítics d’accessibilitat al municipi.

L’activitat, coorganitzada amb la UPC, està oberta a tothom i comptarà amb la participació de diferents entitats del municipi i alumnat de l’Institut Pla Marcell. Serà durant el matí i les inscripcions es poden fer a voluntariat@vivelloc.cat; info@hisom.cat o amicsdenbiel@hotmail.com

També serà la primera vegada que es celebri a Cardedeu una cursa infantil adaptada. La cursa, totalment gratuïta, està oberta a infants fins als 12 anys amb diversitat funcional, discapacitat, TEA o altres. Es tracta d’una cursa no competitiva i lineal amb diferents distàncies adaptades a la realitat de cada persona. Serà dissabte 4 de desembre a les 10:30h a l’Avinguda Montells (Pista Pompeu Fabra) i les inscripcions es poden fer a amicsdenbiel@hotmail.com

Durant la setmana també s’han organitzat jornades d’esport inclusiu amb les escoles del municipi i l’associació Amics d’en Biel.

Les llargues llistes d’espera

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de fins 10 anys.

Segons les mateixes dades, Al Vallès Oriental actualment hi ha 206 persones amb disCapacitat intel·lectual pendents d’una plaça en algun dels serveis d’atenció. D’aquestes, 156 estan a l’espera de poder accedir a una residencia o llar residencia. Tot i així, aquestes dades no són un reflex de la realitat ja que hi ha molts casos invisibles, que han quedat fora del circuit.

Aquest tema de les llistes d’espera per aconseguir una plaça residencial de les persones amb discapacitat, ha estat el escollit per la federació Dincat per realitzar el manifest amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

A Cardedeu, Viver de Bell-lloc compta actualment amb una llar residència per a 12 persones que continua buida des de fa dos anys per la falta de concertació de places. També té prevista l’obertura d’un Centre Ocupacional per a 16 persones per al qual ja hi ha llista d’espera.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content