Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciENTREVISTESEnric Botí: “El millor premi que dona cada dia l’ONCE a Catalunya...

Enric Botí: “El millor premi que dona cada dia l’ONCE a Catalunya és l’ocupació que genera”

Entrevista al Delegat ONCE Catalunya, que acaba de renovar el mandat pels propers quatre anys

enric botí delegat regional once catalunya
Enric Botí, delegat ONCE Catalunya // Foto: ONCE Catalunya

Sr. Botí, acaba de renovar el càrrec de delegat ONCE Catalunya pels propers quatre anys. Què suposa per vostè a nivell personal aquesta nova confiança que li han donat els afiliats de l’Organització?

Per a mi personalment suposa un repte increïble ja que el que formar part d’una organització que dona cobertura a les persones i que en seu programa està el millorar la qualitat de vida de les persones amb ceguesa i altres discapacitats és una gran responsabilitat. I nosaltres intentarem està al seu costat per donar serveis en tots els àmbits que els ajudin a millorar aquesta qualitat de vida.

Donat que els resultats de les eleccions ha provocat la renovació dels mateixos càrrecs directius a la delegació de Catalunya, podem titllar aquesta nova legislatura com a continuïsta?

L’etapa és continuïsta en quant a l‘experiència i aprenentatges que hem adquirit durant els primers quatre anys les persones que estem al capdavant, però no en quant als projectes i les idees. De les eleccions va sorgir un nou programa electoral amb uns projectes nous per aquesta nova etapa. A més hem de tenir en compte la realitat que ens trobarem en aquesta legislatura.

Ha parlat de nous projectes i reptes. Ens podria explicar quins són a grans trets?

El primer és que nosaltres venem una loteria social que dona premis cada dia. A Catalunya donem més de 100 milions d’euros amb premis, un 50% del que recaptem, però el millor premi al final és generar ocupació entre les persones amb discapacitat. El primer gran repte és ser un motor que generi ocupació. La feina dignifica a les persones, ens iguala i ens dona oportunitats i ens empodera. A Catalunya troben feina a l’ONCE unes 1.100 persones l’any. Gairebé 3 persones cada dia. De fet ara hem obert una convocatòria per contractar 100 nous agents venedors de la nostra loteria social.

El segon és l’accés a la formació i l’educació. Ens hem trobat en l’anterior mandat amb un sistema educatiu tecnològic imposat per la covid que ens ha obligat a reinventar-nos. Ara toca perfeccionar i desenvolupar aquesta tecnologia aplicada a les aules i millorar el sistema d’educació inclusiva. Que cada persones amb ceguesa es quedi sense estudis i sense un projecte formatiu que el capaciti per ser un bon professional.

Després hi han reptes complementaris. El primer és crear una fundació nova. Aproximadament unes 600 persones a Catalunya perden la vista cada any. Són persones que estan al llindar de la ceguesa amb problemes visuals importants. Aquest any constituirem la Fundació de Baixa Visió, on donarem assessorament i resposta a aquestes persones que encara no poden ser afiliades a l’ONCE, però que a la seva vida requereixen suport a nivell informatiu, estratègic i tecnològic. 

Aquests projectes són exclusius de Catalunya o formen part de l’estratègia nacional de l’Organització? Quin grau d’autonomia té la vostra de delegació per tirar endavant projectes propis?

Tots aquests projectes estan incorporats al nostre programa electoral, també aquí a Catalunya. Després tenim reptes més específics com combatre la soledat de les persones amb ceguesa. Dissenyem una sèrie de comissions que fan un seguiment de les necessitats d’aquestes persones. Un altre repte és reduir la bretxa digital. Una part de les persones amb discapacitat visual o per manca de recursos, habilitats i/o coneixements no ha tingut accés a les noves tecnologies. Les noves tecnologies també ens igualen i hem de donar una solució. També hem de treballar contra les malalties de salut mental. Tenim una xarxa de psicòlegs que treballen la part emotiva.

Com a ONCE nosaltres ens encarreguen de la prestació de serveis socials integrals destinats a les persones amb ceguesa i deficients visuals. A Catalunya hi han 10.200 persones afiliades que reben aquests serveis de forma individualitzada i gratuïta. A més són responsables de gestionar les loteries socials segures i responsables. Ho fem amb una xarxa de 2.400 venedors, tots ells persones amb discapacitat.

Després tenim la Fundació ONCE, que té l’objectiu de crear programes de col·laboració i solidaritat amb totes les persones amb discapacitat que es finança amb un 3% dels ingressos bruts de les vendes de les nostres loteries. Això després es multiplica amb la gestió de fons europeus. 

Finalment tenim Ilunion format per un grup d’empreses d’economia social, creades o participades per nosaltres, que tenen l’objectiu que el màxim nombre de persones amb discapacitat trobin feina. Centres Especials de Treball que busquen l’equilibri entre la rendibilitat social i econòmica.

Les suma d’aquestes tres branques és el que s’anomena el Grup Social ONCE, que només a Catalunya, dona actualment feina a 7.000 persones. Això vol dir, que de cada 326 persones que tenen feina a Catalunya, una és a través de nosaltres.

Enric Botí davant les portes de la seu de la Delegació Territorial a Catalunya // Foto: ONCE Catalunya

Parlant de la loteria social, el del joc és un sector molt complexe i amb molta competència. Sent la principal font d’ingressos de l’ONCE, com afronta l’Organització aquest repte?

Aquesta competència l’encarem amb competitivitat i valor afegit. Lluitem cada dia per la millora de la professionalitat dels nostres agents venedors. Pensa que estan comercialitzant joc actiu, joc passiu i loteria instantània, i ho fan amb productes físics i també tecnològics (TPV). Nosaltres tenim avui 53 sortejos o productes setmanals per poder competir amb la resta d’operadors del joc. Per això tenim un valor afegit als nostres productes que és l’objectiu social. Els clients que compren els nostres productes sabem que els diners aniran destinats a millorar la qualitat de vida de les persones amb ceguesa o discapacitat visual. Qui compra un cupó té un somni però el que el ven també té un altre somni.

Aquestes són les nostres armes al sector del joc, que és molt madur, amb joc privat, joc públic, online, apostes esportives, cases de joc.

Per fer-nos una composició de lloc, què representa en xifres Catalunya dintre del Grup Social ONCE?

Catalunya representa dintre de l’Organització aproximadament un 15%. Tenim 10.200 afiliats dins d’una població de 71.000 persones cegues a tot l’Estat. Quant al volum de facturació representem un 10% del que l’ONCE recapta a tot l’Estat, amb un equip de 2.400 venedors. Referent a la plantilla, hi han 19.500 a tot l’Estat. Una facturació de 2.400 milions d’euros a tot l’Estat i aquí a Catalunya uns 230 milions.

Hem parlat de l’ONCE a nivell estatal i a Catalunya, però també volem saber quin paper juga l’ONCE dins el sector de la discapacitat a Catalunya. Ens pot explicar quina és la seva visió?

La nostra visió sobre el sector aquí a Catalunya és molt compartida. vam començar un viatge fa 25 anys amb una taula en la que es van reunir diferents federacions per crear el COCARMI. Un punt de trobada per presentar el sector de la discapacitat i organitzar les nostres peticions i reivindicacions al legislador i el govern. Això ens ha permès durant aquests anys fer incidència en els programes i projectes relacionats amb el món de la discapacitat.

El gran repte ha estat que reconeguin aquest plataforma com a interlocutora de les persones amb discapacitat. Així, el COCARMI s’ha convertit en una eina interessant per parlar amb les administracions. L’actitud de l’ONCE en aquest foro ha estat de generositat, entenen que quan estem allà hem de parlar de la discapacitat en general, de defensar els drets de les més de 600.000 persones amb discapacitat que hi han a Catalunya.

Hi ha una altra plataforma important, que és la Taula del Tercer Sector Social, que representa els interessos de 1,5 milions de persones vulnerables a Catalunya, en la que està també el COCARMI, defensant el col·lectiu de les persones amb discapacitat. 

També participem en les comissions sectorials que tenen els ajuntaments a nivell d’accessibilitat, ocupació, millora de la via pública. Barcelona té per exemple l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat. 

Seguint amb el tema municipal, ara venen eleccions al mes de maig. Què demanaria als ajuntaments en relació a les persones amb discapacitat?

Ara que venen eleccions hi ha meś escolta activa per part de les administracions. Per això les organitzacions i entitats hem d’aprofitar per plantejar les nostres reivindicacions. L’ONCE també té aquestes reivindicacions davant el municipalisme per a les persones amb ceguesa i discapacitat visual. La primera és que tot aquest viatge que estan fent les ciutats cap a la sostenibilitat s’ha de fer de la mà de la inclusió. Si avancem amb zones de pacificació a les ciutats, espais verds, hem de tenir també en compte el tema de la mobilitat de les persones amb discapacitat. Per exemple, des de l’ONCE estem d’acord amb la incorporació de les plataformes úniques sempre i quan s’incorpori el paviment podotàctil i senyalització diferenciada de la zona de vianants i la de vehicles. 

Ens posicionem en contra de les superilles. És un espai que genera molts problemes de mobilitat. Ens consta molt orientar-nos. Han de ser espais segurs per tots els ciutadans i especialment pels que tenim algun tipus de discapacitat.

El tema patinets i bicicletes. Els anomenats vehicles de mobilitat personal (VMP) s’han estés molt i per això s’ha de definir molt bé la seva normativa. Aquest tipus de vehicles no poden anar per les voreres, que és el que està passant.

Respecte al sistema selectiu de deixalles porta a porta. Hi ha hagut un problema important a un carrer a Barcelona. S’ha de dissenyar un sistema que sigui inclusiu. Les voreres han d’estar lliures d’obstacles.

Finalment pel que respecte a les App i les pàgines web. Els tràmits amb l’administració cada cop són més telemàtics per lo que les seves webs han de ser més inclusives perquè les puguin utilitzar persones amb tots els tipus de discapacitat. S’ha de complir amb el que marca la llei.

Els partits polítics haurien d’incorporar totes aquestes mesures en els seus programes. Son temes que han de resoldre com a ciutat i la millor forma de resoldre’ls és seure amb els ciutadans i les entitats i fer-lo col·laborativament. Un exemple és Barcelona, que és un referent en temes d’accessibilitat.

Ja per acabar, com li agradaria ser recordat al sector després de la seva etapa com a delegat ONCE Catalunya?

A mi no m’agradaria ser recordat com a persona sinó per la feina feta durant una etapa a favor de les persones amb discapacitat. Per l’organització a la que represento. No m’agraden els personalismes i crec molt en els equips i en el treball dels professionals.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Carlos Valdivia
Carlos Valdiviahttps://www.diarideladiscapacitat.cat
Periodista i director del Diari de la DisCapacitat. Tinc una discapacitat física i treballo per fer una societat més inclusiva a través dels mitjans de comunicació

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content