Diumenge, 6 abril 2025
IniciAPUNTSEmotiu homenatge a Joan Escolar, psicòleg i psicopedagog referent en l’atenció a...

Emotiu homenatge a Joan Escolar, psicòleg i psicopedagog referent en l’atenció a persones amb discapacitat

Més de 300 persones es van aplegar a la Universitat de Lleida per recordar el llegat transformador del psicòleg i pedagog, reconegut per la seva visió i compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual i en situació de vulnerabilitat

Emotiu homenatge a Joan Escolar, pioner de l'atenció a la discapacitat a Lleida
Foto de família de l’acte d’homenatge a la figura de Joan Escolar // Foto: ALLEM

L’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida va ser l’escenari d’un sentit homenatge a Joan Escolar, una figura clau que va impulsar una revolució en l’atenció a les persones amb discapacitat a la província de Lleida i arreu de Catalunya. L’esdeveniment, que va tenir lloc avui, va ser organitzat per ALLEM (Federació Lleidatana d’Entitats de la Discapacitat), el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració d’ASPROS i Fundació Alosa.

Més de 300 persones, incloent-hi familiars, representants d’entitats socials, professionals del sector, autoritats institucionals, empresaris i amics, es van reunir per retre tribut a la trajectòria professional i al profund compromís de Joan Escolar amb les persones amb discapacitat intel·lectual i aquelles en situació de vulnerabilitat. L’acte va ser un “ple d’emoció i reconeixement”, tal com es va manifestar durant les diferents intervencions.

La vetllada va iniciar-se amb una evocadora imatge del Joan construint-se, acompanyada d’una reflexió sobre la seva vida, i una introducció musical a càrrec del Quartet Mandràgora, que va mantenir la cohesió de l’homenatge. Josep Maria Solé, exdirector de TALMA i amic d’en Joan, va ser l’encarregat de la presentació, impregnant-la de simbolisme, records i referències als espais i moments significatius en la vida d’Escolar, utilitzant veu, imatge, so, llum i llenguatge no verbal per transmetre la seva essència.

Seguidament, Enric Herrera, director executiu d’ASPROS, Joan Saura, president d’ALLEM, Jaume Celma, president del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a Lleida, Josep Vallverdú amic d’en Joan Escolar i Joan Busqueta, Vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida, van dedicar paraules a la figura de Joan Escolar, destacant-lo com una peça fonamental en la vida de moltes persones. La Companyia de Teatre “Lo niu” de Fundació Alosa també va oferir una representació teatral inspirada en la seva vida.

Un moment significatiu de l’acte va ser el lliurament de 19 plaques de reconeixement a diverses entitats amb les quals Joan Escolar va mantenir una estreta relació. En aquests moments es va destacar la frase que va emmarcar l’homenatge i que també figura a les plaques: “L’amistat és el valor fonamental de les nostres vides”, una màxima que reflectia la manera de ser de l’homenatjat. Josep Maria Solé va recordar a Joan Escolar com a “un visionari, una persona avançada al seu temps, que sempre va treballar per garantir els drets i la dignitat de les persones amb discapacitat. Sense ell, el panorama actual dels serveis socials a Lleida seria molt diferent. Als anys 70 es va dedicar a fer un suport incontestable a aquelles entitats que sorgien a les nostres comarques en pro dels col·lectius més vulnerables: persones amb discapacitat, malaltia mental i/o amb risc d’exclusió. La seva col·laboració en els principis va ser molt important perquè aquestes entitats emprenguessin el vol”.

L’emoció va ser palpable en diversos moments, especialment durant la projecció d’un audiovisual commemoratiu que recollia instants i llocs emblemàtics de la seva vida, i amb la lectura de la glosa final de Dolors Meler, treballadora social d’ASPROS. Finalment, la família de Joan Escolar va expressar paraules de record i gratitud i va rebre la seva placa commemorativa de mans d’Irene Rigau, exconsellera de Benestar Social i Família i Ensenyament, i Carles Campuzano, exconseller de Drets Socials i Inclusió, amb qui va compartir una estreta relació professional i d’amistat durant els seus mandats.

El llegat de Joan Escolar és considerat “inesborrable”. Va ser una figura clau en la modernització dels serveis d’atenció a la discapacitat, superant models assistencials basats en la beneficència. Va convertir Lleida en un referent en aquest àmbit, amb ASPROS com a exemple, entitat de la qual va ser director i on va impulsar nombrosos projectes i serveis. També va ser impulsor de La Coma i Empresseguera d’ASPROS i va fundar Fundació Alosa, referent en l’acompanyament i tutela de persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental. La seva tasca va incloure la participació en la creació de programes i recursos per millorar la vida de les persones amb discapacitat i les seves famílies, promovent la vida independent i la inclusió social.

A més, Joan Escolar va col·laborar en la fundació de nombroses entitats com Taller Claror, Adda, Amisol, l’Olivera, Associació Alba, Talma, Taller l’Estel, Fundació Aspamis, l’Escola Municipal de Jardineria de Lleida, l’Associació Plançó de Lleida, el Col·legi Esperança de Lleida i el CDIAP del Pla d’Urgell, i va ser coordinador dels serveis socials del Consell Comarcal. També va promoure la creació de federacions com ALLEM, que s’ha convertit en un “pilar bàsic i fonamental de tot el territori” i un “model en l’àmbit català”, així com AMMFEINA i Incorpora. La seva influència va transcendir les fronteres de Lleida, compartint la seva experiència arreu de l’Estat Espanyol. 

L’acte va finalitzar amb un agraïment de les entitats organitzadores i la família, i un refrigeri ofert per Moments by Aspros, on els assistents van poder compartir records sobre Joan Escolar.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.