
Els trastorns neurològics i psiquiàtrics s’han convertit en la principal causa de discapacitat a Espanya, segons ha explicat Mara Dierssen, neurobiòloga i presidenta del Consell Espanyol del Cervell (CEC). Aquesta setmana, Dierssen ha presentat a la reina Letícia el Pla Espanyol del Cervell, una nova estratègia que vol abordar aquestes patologies de manera integral, posant el focus en la prevenció, la recerca i l’atenció sanitària.
Durant una entrevista amb l’agència Servimedia, Dierssen va alertar que “el 43% de la població espanyola pateix malalties neurològiques” i que “al voltant d’un 29% té algun trastorn de salut mental”, xifres que equivalen a “entre 21 i 24 milions de persones afectades per malalties del cervell”. Davant d’aquest panorama, el CEC ha impulsat una estratègia nacional coordinada per fer front a aquesta realitat que ja és la segona causa de mort a Espanya, amb un cost estimat del 8% del PIB.
Aquest percentatge inclou tant les despeses sanitàries directes com els costos indirectes, com ara les baixes laborals, les conseqüències de la discapacitat i l’impacte sobre les persones cuidadores. El CEC és una organització que agrupa societats científiques, investigadors en neurobiologia i neurociència clínica, professionals de la psiquiatria, psicologia clínica, neurologia, neurorehabilitació, associacions de pacients i representants del sector industrial.
L’objectiu principal del Pla Espanyol del Cervell és adoptar un enfocament global per abordar les patologies cerebrals, superant la visió fragmentada que ha imperat fins ara. “Aquesta idea és completament nova”, va afirmar Dierssen, afegint que “fins ara s’abordaven els trastorns per separat, però comparteixen moltes necessitats comunes. Són crònics, multidimensionals i impacten fortament en les famílies i els cuidadors. Per això cal una estratègia conjunta”.
El document estratègic impulsat pel CEC contempla actuacions no només en l’àmbit sanitari, sinó també en els camps educatiu i residencial. El Pla proposa prioritzar i finançar adequadament la recerca en neurociència, millorar l’accés als tractaments i la qualitat de vida dels pacients, i promoure la salut cerebral de tota la població mitjançant programes educatius i de prevenció.
Per a Dierssen, “el capital cerebral va més enllà del concepte de malaltia; és un motor d’innovació, de competitivitat, de cohesió social i de benestar”. Amb aquest Pla, el CEC pretén impulsar un canvi de paradigma que permeti passar “d’un enfocament reactiu a un de preventiu”.