Dilluns, 17 maig 2021
spot_img
IniciOpinióEls nostres fills i filles són els invisibles

Els nostres fills i filles són els invisibles

Un pare abraçant la seva filla petita
Foto: Freepick

Arrel dels casos de salut mental que han començat a sortir a les xarxes socials i a la premsa, volem explicar per una banda la tasca feta i, per l’altra, la situació de les nostres sòcies i socis i agrair a l’opinió pública que s’ha manifestat majoritàriament al nostre costat.

Ens agradaria començar aquest article dient que per a obtenir els recursos no hauria de ser necessari haver de sortir als mitjans de comunicació i a les xarxes socials explicant els nostres casos particulars. Hi ha persones que no hi tenen accés i d’altres que no volen explicar la seva dramàtica situació als quatre vents, entre altres coses per l’estigma social que impera encara avui a la nostra societat. Però independentment del ressò mediàtic, tothom ha de tenir dret a rebre atenció sanitària i social.

La situació del nostres fills i filles és de desemparament. Infants, adolescents i joves amb diagnòstics varis: TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat), TEAF (Trastorn de l’espectre Alcohòlic Fetal), TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), TCA (Trastorn del Comportament Alimentari), TLP (Trastorn Límit de la Personalitat), Adversitat Primerenca, FIL (Funcionament Intel·lectual Límit)… i també molts sense diagnòstic, però amb trastorns molt greus. Conductes autolesives que han arribat al suïcidi, agressivitat dins de l’àmbit familiar amb violència filioparental en molts casos, convivencia impossible a la família, robatoris dins i fora de l’àmbit familiar, ordres d’allunyament per aquest i altres motius per a persones joves que acaben vivint al carrer, fills a la presó quan el que tenen és un problema de salut mental, famílies hipotecades per poder pagar una plaça en un centre terapèutic residencial privat o concertat.

Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil i d’Adults (CSMIJ i CSMA) que no sempre tenen els recursos necessaris i en alguns casos, amb evident manca de formació en aquests trastorns del neurodesenvolupament cada vegada més freqüents entre els joves. Ràtio de professionals fins a 3 vegades inferior a la resta d’Europa (font: http://fundipp.org/menos-psicologos-espana/). Filles i fills expulsats del sistema educatiu per manca de professionals formats i de recursos per atendre’ls. I per tant amb impossibilitat de trobar feina i de tenir un projecte de vida, impossibilitat d’accedir a pisos per no ser considerats persones de risc ja que sovint tenen una família no desestructurada i per tant no són considerats en risc d’exclusió social. A tot l’esmentat, malauradament en molts casos s’hi afegeix el consum de substàncies com el cànnabis o l’alcohol entre d’altres, i l’automedicació.

A més a més, els nostres fills i filles són els invisibles. Fins i tot amb el que està sortint ara als mitjans de comunicació, no es recullen els casos de conductes disruptives, violència filioparental, robatoris… Som els casos que queden al marge i que ni quan es parla de salut mental s’hi fa esment. No s’hi pensa perquè es vinculen encara a manca d’educació i criminalitat, culpabilitzant d’aquest manera les mateixes famílies.

L’Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC) va néixer l’any 2016 amb l’ajut de la llavors diputada, Magda Casamitjana. Actualment som 260 famílies associades, i a més a més atenem a 350 famílies més que, en algun moment ens han demanat ajut.

El 5 de juliol de 2017 vam comparèixer davant la Comissió d’Afers Socials i Famílies del Parlament de Catalunya, per a informar sobre l’entitat, els problemes que pateixen les famílies i les respostes necessàries. Com a resultat d’aquesta compareixença , el govern nomenà la Sra Casamitjana Directora del PAIcSaMAEC (Programa d’Abordatge Integral dels Casos de Salut Mental i Addiccions d’Elevada Complexitat) que amb una metodologia innovadora i molt participativa (prop de 400 professionals) està intentant donar llum i recursos a aquesta xacra social, des d’una perspectiva multidisciplinar, comunitària i basada en la recuperació. AFATRAC tenim la satisfacció de participar en aquest treball i hi hem posat moltes energies i esperances. Des d’aquí volem agrair a la Sra Magda Casamitjana la seva implicació i el gran treball fet.

L’octubre del 2018, ja més organitzada l’associació, vam redactar la nostra “carta als Reis” en la que recollíem totes les demandes de les nostres famílies i vam portar el document a totes les Conselleries i Departaments de la Generalitat de Catalunya. Podeu descarregar el document: AFATRAC a les Conselleries de la Generalitat de Catalunya.

El dia 6 de febrer de 2020 vam organitzar la primera Jornada “Repensem la justicia- Salut mental” que va tenir 401 inscripcions, fins a 250 visualitzacions en streaming i 1.969 visualitzacions a dia d’avui a Youtube, el que demostra el gran interès i la magnitud del problema.

Ens hem reunit amb el Síndic de greuges, Directors/es generals de les diferents Conselleries, professionals de tots els serveis implicats: salut, serveis socials, educació, treball, justícia, associacions afins… Hem signat un conveni amb la Fundació Vidal i Barraquer dedicada a l’àmbit de la Salut Mental, i que integra l’assistència, la docència i la recerca en la salut mental.

En moltes ocasions se’ns diu que sí que hi ha recursos, però el nostre dia a dia és cruel i ens demostra que no és així, que a casa nostra vivim un infern, i estem patint abandonament institucional a tots nivells.

Des del primer moment de la nostra constitució com a Associació no hem parat de lluitar per a aconseguir una vida digna i recursos pels nostres familiars i les seves famílies, i no pararem. És des de l’associacionisme que hem d’aconseguir-ho.

No defallirem!

Montserrat Boix – presidenta de l’Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC)

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES