Diumenge, 28 novembre 2021
IniciDiscapacitatEls moviments de salut mental en 1a persona és reuniran amb l'activista...

Els moviments de salut mental en 1a persona és reuniran amb l’activista pels drets humans Tina Minkowitz

Tina Minkowitz activisme salut mental
L’advocada i activista pels drets humans, Tina Minkowitz // Foto: Activament

L’advocada i activista pels drets humans, i una de les redactores de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, Tina Minkowitz, es trobarà el proper dilluns 21 de gener amb els moviments activistes de salut mental, aprofitant la seva participació com a ponent en els seminaris sobre el dret a l’exercici de la capacitat jurídica, organitzats per Salut Mental Catalunya.

Des del moviment en primera persona han volgut aprofitar l’ocasió per tenir una trobada amb Minkowitz, destinat a intensificar les aliances i enfortir l’activisme en drets humans del col·lectiu.

diari-discapacitat-300x250e

La trobada tindrà lloc de 16 a 19h a la Casa de Mar de Barcelona i l’assistència és gratuïta. Les persones interessades poden reservar plaça enviant un correu a l’adreça activament@activament.org

Tina Minkowitz va representar a la Xarxa Mundial d’Usuaris i Superviventsde Psiquiatria (World Network of Users and Survivors of Psychiatry) en la redacció i negociació de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides (CDPD). Va treballar en el comitè directiu de l’International Disability Caucus i va ser membre del grup de redacció de 40 persones que va crear el text oficial del tractat per a la seva negociació. Se li atribueix gran part del caràcter de canvi de paradigma de la CDPD a les àrees de capacitat legal, llibertat i respecte per la integritat de la persona. Tina és advocada i una supervivent de la psiquiatria i creu en el desenvolupament de perspectives autèntiques d’usuari/supervivent en drets humans.

El llarg recorregut en l’activisme de Tina i la seva participació en la redacció de la CDPD està possibilitant, en aquest moment, un canvi de paradigma a nivell global, en la comprensió i el tracte que reben les persones amb problemàtiques de patiment psíquic o experiències de diversitat mental, els que històricament han estat, i segueixen estant, exposades a la discriminació i a la tortura, sota el paraigua d’una atenció psiquiàtrica paternalista i deshumanitzada, que ha basat el suposat “tractament” en pràctiques de coerció, reclusió, contenció mecànica i química , sota els pilars disciplinaris i biomèdics de la “involuntarietat”, la “consciència de malaltia”; i la “adherència al tractament farmacològic”.

Des del 2006, amb els nous camins oberts per la CDPD, el col·lectiu de les persones amb problemes de salut mental estan en un moment de ser reconeguts com a subjectes de dret i agents polítics, en lloc de com a simples objectes d’intervenció. L’activisme en Drets Humans en salut mental és una responsabilitat col·lectiva i, al mateix temps, la major eina de transformació legislativa, de polítiques públiques i cultural.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES