El 28 i 29 de maig és sinònim de Festivalot, el festival de Música en família de Girona que fa quasi set anys que omple de música el Parc de la Devesa de Girona. Aquest festival va néixer l’any 2015 amb l’objectiu de crear un festival per als més menuts de la casa amb actuacions més curtes per a que els nens i nenes no s’avorreixin i també moltes activitats relacionades amb el món de la música.
Creat per el grup musical ‘Els amics de les arts’ i dirigit per la que seria la mare del festival Rita Pere, en cada edició aposten per la qualitat oferint dos dies de música en família a preus molt econòmics.
Però segurament us preguntareu …per què ens parla de música si això és el Diari de la DisCapacitat. Doncs la solució tot seguit …
He volgut parlar amb alguns artistes i grups que aquest any actuen al Festivalot per saber que opinen del festival i quina es la seva relació amb la discapacitat.
El primer a respondre a estat en Guillem Solé de Buhos.
Què us sembla el Festivalot?
Ens sembla una proposta molt xula perquè és diferent als festivals als que estem acostumats a actuar i estan centrats també en que puguin venir les famílies amb uns horaris molt més bons.
En quantes edicions heu tocat?
És la primera vegada que hi tocarem i ens fa molta il·lusió la veritat.
Quina es la vostra relació amb la discapacitat?
Nosaltres com a grup a gairebé tots els concerts sempre hi ha gent amb alguna discapacitat que ens ve a veure.
Creieu que els grups de música poden ajudar a integrar a les persones amb discapacitat?
Jo crec que la música ajuda sempre a integrar-ho tot, perquè quant algú que té algun tipus de problema està escoltant una cançó nostre i li agrada doncs durant una estona “viatja” amb nosaltres i segur que s’oblida i supera moltes coses gràcies a la musica que et pot fer somiar o et pot sentir millor, i fer-te feliç i aportar-te coses positives a l’esperit i crec que es molt interessant. Als concerts gairebé sempre quant acabem ens fem fotos i fem el que es pot perquè tothom sigui feliç.
El grup ‘Atrapasomnis’ també han estat molt amables en respondre les nostres preguntes:
Què us sembla el Festivalot?
Ens sembla un festival i espai fantàstic per compartir amb família. Un festival necessari a Girona.
En quantes edicions heu tocat?
Aquesta serà la primera.
Quina és la vostra relació amb la discapacitat?
Alguns dels membres havíem treballat amb fundacions, i amb la companyia hem estat tocant en centres d’educació especial. A més totes som mestres i hem tingut relació en diferents centres educatius.
Creieu els grups de música poden ajudar a integrar a les persones amb discapacitat?
Sí, totalment. Nosaltres tenim molts seguidors amb discapacitats, i rebem molts missatges de les famílies donant les gràcies. A més tenim vídeos adaptats.
En aquest reportatge sobre el Festivalot no podien faltar uns incondicionals del festival com son ‘El Pot petit’.
Què us sembla el Festivalot?
El Festivalot és un festival que ens encanta! Alguns del grup som de Girona, i ens sentim al festival com a casa. Ens agrada perquè hi ha molts grups, diferents espais, i hi ha molt bon ambient.
En quantes edicions heu tocat?
Doncs hem tocat a diverses edicions, tant amb el format concert, com el format de titelles de Les aventures de lleó vergonyós. En format concert hem tocat el 2017, el 2019 i ara al 2022. L’any passat vam actuar amb Les aventures del lleó vergonyós.
Quina és la vostre relació amb la discapacitat?
Com a grup, la nostra relació amb la diversitat funcional es dona sobretot amb la interpretació dels nostres vídeos amb Llengua de Signes Catalana (LSC), i amb la possibilitat que en els nostres concerts hi hagi una intèrpret de LSC en directe. Per a nosaltres és important que la nostra feina pugui arribar a tothom.
Creieu el grups de música poden ajudar a integrar a les persones amb discapacitat?
Sí, creiem que la música en general és una eina que ajuda a traçar tot tipus de ponts, entre totes les persones, siguin com siguin.
El grup musical ‘The Tyets’ també ha estat molt amable en respondre les nostres preguntes:
Què us sembla el Festivalot?
Doncs el Festivalot ens sembla una proposta molt xula perquè dona una mica de vida a tot el que seria els concerts de públic familiar, que a vegades no se’ls té molt en consideració i molts concerts de grups grossos i més coneguts sempre s’acaben fent en horaris nocturns. Crec que propostes com aquestes on l’horari es més raonable i adaptable són millors per a tothom, que no pas al vespre. A més es fa en un Auditori on hi van famílies i es crea un ambient més familiar.
En quantes edicions heu tocat?
Aquesta és la primera edició que toquem al Festivalot. Ja el coneixíem però encara no havíem tingut l’oportunitat de tocar-hi.
Quina és la vostra relació amb la discapacitat?
Ara fa res em fet un projecte amb l’Escola les aigües (una escola d’educació especial de Mataró) de creació d’una cançó des de zero i tot el procés de creació de la cançó, rodar el videoclip, etc. Va ser molt xulo i divertit i a més ara també estem fent la cançó de les “Disantes“ amb la Fundació el Maresme, que també lluita per donar sortida i recursos a les persones amb discapacitat i la diversitat funcional i per a nosaltres es un orgull ja que sempre ho hem tingut molt a prop però mai havíem pogut com a grup fer accions així i ens agrada molt donar visibilitat.
Creieu que els grups de música poden ajudar a integrar a les persones amb discapacitat?
Doncs per exemple jo he vist exemples d’integració com el llenguatge de signes dins del que es l’espectacle i crec que és una acció molt guay i potser sí que falta ja com a crítica general una mica d’integració social dins dels grups perquè segur que hi ha gent amb diversitat funcional que toquen instruments i no apareixen representats dins d’aquests grups.
Aquí sí que es podria fer una crítica per vincular aquestes persones amb el món en general perquè al cap i a la fi un músic és un altaveu.
La Dàmaris Gelabert tampoc podia faltar en aquest reportatge ja que ella ha participat en moltes edicions del festival i segur té molt a dir.
Què us sembla el Festivalot?
És un Festival molt ben organitzat que ha anat creixent i millorant en cada nova edició. La meva percepció com a artista és molt bona, sempre ens reben i ens tracten molt bé. És nota que darrere del Festivalot hi ha músics acostumats a participar en concerts i festivals i moltes ganes d’organitzar un esdeveniment en el que tot estigui ben pensat.
En quantes edicions heu tocat?
Crec que són quatre. Les edicions del: 2016, 2017, 2018, 2022
Quina es la vostra relació amb la discapacitat?
Com a musicoterapeuta he estat en contacte amb infants amb necessitats específiques i amb les seves famílies. Diria que en pràcticament tots els casos que he conegut, aquests infants senten una atracció molt especial cap a la música i en concret cap a les cançons. Algunes de les meves cançons les he creat en un entorn musicoterapèutic. Compostes especialment per a aquests infants, tot i que després han arribat a molts altres infants i famílies.
Per una altra banda, en el nostre equip, tenim dues persones amb discapacitat auditiva, tots dos músics (un d’ells és un cas de Microtia).
Creieu el grups de música poden ajudar a integrar a les persones amb discapacitat?
Sí, especialment incidint perquè els concerts i Festivals siguin totalment inclusius. Precisament al Festivalot vaig trobar-me amb una família amb una nena que portava un caminador i que havien vingut els dos dies del concert.
Abans d’acabar m’agradaria agrair a la direcció del Festivalot i a tots els grups que han fet possible d’una manera o altre aquest reportatge.