La Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (Sermef) va assegurar aquest dijous que cada persona a Espanya perd una mitjana de set anys de vida sana per algun tipus de discapacitat generada per malaltia o situació adversa de salut, mentre que aquesta dada als països nòrdics es redueix a un any.
Així ho va assegurar en roda de premsa celebrada a Madrid, la presidenta de Sermef i metgessa rehabilitadora de l’Hospital Ramon i Cajal de Madrid, la doctora Carolina De Miguel, amb motiu del 62è Congrés de la societat científica i en què va fer una anàlisi de la situació de la rehabilitació mèdica a Espanya.
De fet, va comentar que els trastorns musculoesquelètics són els processos que més discapacitat generen i més vida sana fan perdre la ciutadania a Espanya. Lideren aquest rànquing el dolor lumbar, seguit del dolor cervical i de l’espatlla.
L’experta va assenyalar que totes aquestes dades també van ser abordades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que va analitzar els Anys de Vida Ajustats per Discapacitat (AVAD). Es tracta d´un descriptor sintètic que quantifica l´impacte de les malalties, tant per la discapacitat generada com per la mort prematura associada.
En aquesta línia, la presidenta de la Sermef va afirmar que “al llarg de la nostra vida o al final de la mateixa tots passarem uns anys amb discapacitat; situació que des del punt de vista diagnòstic i terapèutic serà tractat des dels Serveis de Rehabilitació i Medicina Física”.
“Servei relegat“
“Encara que és un element fonamental de l’atenció mèdica, la rehabilitació a Espanya, ia molts països, és sovint un servei relegat, considerat servei mèdic de luxe i no valorat pels sistemes de salut. Al seu lloc inverteixen en allò que es consideren tractaments més essencials per salvar vides, com fàrmacs, dispositius mèdics i tractaments quirúrgics”, va assegurar.
De fet, va descriure que “la població mundial està envellint i el nombre de persones que viuen amb malalties no transmissibles i les conseqüències de lesions i malalties està augmentant”.
En aquest context, la presidenta del Comitè Científic de la Sermef, la doctora Sara Laxe, va demanar a les institucions a “complir la necessària ‘Iniciativa rehabilitació 2030’ impulsada per l’OMS”.
Segons va explicar el 2017, l’OMS va posar en marxa la iniciativa Rehabilitació 2030, en què es posa l’accent en la necessitat d’enfortir els sistemes de salut en matèria de Medicina Física i Rehabilitació.
Millora de resultats
En aquesta línia, ha posat èmfasi que “la rehabilitació pot millorar els resultats funcionals en adults i nens amb diferents condicions cròniques com gestionar el deteriorament cognitiu en persones amb demència, millorar el moviment en aquells amb artritis i produir beneficis motors per a nens amb paràlisi cerebral . La rehabilitació també té el potencial d evitar hospitalitzacions costoses i reduir la durada de l’estada hospitalària”.
Així mateix, la doctora Carolina De Miguel va denunciar que “la majoria de les comunitats autònomes no tenen una planificació estratègica per atendre patologies musculoesquelètiques que inclogui, en aquest sentit, una coordinació entre Atenció Primària i l’atenció especialitzada. Cal destacar que els processos musculoesquelètics són els processos que més atenen atenció primària i rehabilitació de forma conjunta”.
No obstant això, “avui dia hi ha una manca de metges rehabilitadors a totes les comunitats autònomes, hi ha una necessitat de cobrir les places, vacants i d’augmentar les plantilles per poder assumir els pacients subsidiari de tractament de rehabilitació tant a les consultes com a els gimnasos amb els fisioterapeutes”.
A Europa hi ha 3,3 metges rehabilitadors per cada 100.000 habitants, ia Espanya n’hi ha 2,6. Per això, la presidenta de Sermef va remarcar que “la solució a les llistes d’espera a Rehabilitació és complexa. No només n’hi ha prou d’augmentar els recursos”. “Es requereix fonamentalment en una planificació centrada en les necessitats de les persones amb objectius tant a curt, mitjà i llarg termini per a cada hospital o zona de salut”.
Secció patrocinada per