Diumenge, 5 desembre 2021
IniciSalut MentalEl XXI Congrés Salud Mental España alerta que “les desigualtats socials són...

El XXI Congrés Salud Mental España alerta que “les desigualtats socials són la pitjor de les pandèmies”

S’ha celebrat aquest matí a Madrid i l’han seguit més de 1.000 persones en format presencial i virtual

xxi congrés salud mental españa
D’esq. a dreta: Nel González Zapico, president de Salud Mental España; Jesús Martín Blanco, Director General de Drets de les Persones amb Discapacitat; Elena Briongos, presidenta de Salud Mental Castilla y León; Enrique Santiago, secretari d’Estat per a l’Agenda 2030; i José Luis Martínez Donoso, director general de la Fundación ONCE // Foto: Salud Mental España

Més de mil persones han seguit aquest matí, tant presencial com virtualment, el XXI Congrés Salud Mental España que s’ha celebrat a Madrid sota el lema ‘Salud mental en un mundo desigual’, i amb l’objectiu d’analitzar les desigualtats que afecten les persones i com estàs poden impactar a la salut mental de la població.

Nel A. González Zapico, president de Salud Mental España, va assegurar durant la inauguració que “les discriminacions a què cadascú de nosaltres s’enfronta són diferents. Cada persona neix amb una sèrie de condicionants i viu factors externs i ambientals que condicionen allò que després serà la seva salut, tant física com mental”. González Zapico va reivindicar “que es tingui en compte la situació individual de cada persona per poder oferir una atenció a la salut mental adequada, i sobretot que es treballi en la prevenció”.

fiare banca etica crowdfunding

En el seu torn, el secretari d’Estat per a l’Agenda 2030, Enrique Santiago, va afirmar que “és deure de les administracions públiques garantir el dret a la salut mental i l’accés a una atenció sanitària i social de qualitat”.

Per la seva banda, José Luis Martínez Donoso, director general de la Fundació ONCE, va assegurar que “estem en un moment clau, la pandèmia ha propiciat la reivindicació de la salut mental”. I per això, va destacar el paper rellevant que ha de desenvolupar la Confederació Salud Mental España i el suport de Fundació ONCE: “Sou els que coneixeu realment la salut mental”.

Després de la inauguració, va tenir lloc una ponència marc sota el títol “Salut mental i benestar en un món desigual”, que va anar a càrrec de José Leal, membre del Consell Consultiu de Salud Mental España, que va fer una anàlisi de les desigualtats com a factor que incideixen directament a la salut mental de la població. 

En aquest sentit, Leal va definir les desigualtats socials com “la pitjor de les pandèmies”, per a la qual, avui dia, “no hi ha vacunes” i va alertar que “la crisi de l’atenció a la salut mental és una crisi humanitària”

A més, va voler posar en relleu la necessitat de no vincular “els problemes de salut mental amb factors exclusivament cerebrals, i ignorar-ne d’altres, com el rebuig, l’estigma i l’absència de cures suficients per a les persones i el seu entorn”.

Taules de debat

A continuació, van tenir lloc dues taules de debat que van girar al voltant de sis de les principals desigualtats que afecten de manera transversal la salut mental. La primera, titulada “Superant barreres educatives, econòmiques i geogràfiques”, i una segona sota el títol “Gènere, edat i racisme: de la desigualtat a la diversitat”.

Per tancar el Congrés, va tenir lloc una conversa amb el títol “Parlar en primera persona” entre Ana Ribera, autora del llibre “Els dies iguals”, i Rosa Bayarri, integrant de la Junta Directiva de Salud Mental España.

Espai per compartir: Bones Pràctiques en salut mental 

Dins del XXI Congrés Salud Mental España, el moviment associatiu va tenir també el seu propi espai el dia anterior, 17 de novembre, a la trobada “Espai per compartir: Bones Pràctiques en salut mental”, on les entitats guanyadores dels Premis Bones Pràctiques 2020 van presentar els seus projectes i van compartir coneixement amb la resta d’entitats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES