Dimarts, 22 abril 2025
IniciDESTACADESEl sector de la discapacitat dóna una imatge d’unitat en la celebració...

El sector de la discapacitat dóna una imatge d’unitat en la celebració del 20è aniversari del COCARMI

imatge unitat consellers 20è aniversari cocarmi
Moment del reconeixement als consellers/es de Benestar Social // Foto: COCARMI

El sector de la discapacitat a Catalunya va donar ahir una imatge d’unió, força i esperança a l’acte que es va celebrar a l’Auditori d’ONCE Catalunya amb motiu de la celebració dels 20 anys de la fundació del Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI), que representa més de 500.000 persones i unes 700 entitats.

Les aproximadament 300 persones que van omplir la sala van ser testimonis de tot un seguit d’intervencions i missatges d’unitat de representants de tots els àmbits socials catalans, Entitats, institucions y el món polític van anar ahir de la mà per reconèixer la tasca feta durant aquests darrers vint anys però a la vegada per fer palès que encara queda molt camí a recórrer i reptes per aconseguir una vida plena de les persones amb discapacitat a la nostra societat.

L’acte, sota el lema Obrim camins per les persones amb discapacitat, va fer tot un recorregut per la història del COCARMI, fent un homenatge a alguns membres fundadors del comitè. Va obrir els parlaments l’actual president de l’entitat, Antonio Guillén: “A dia d’avui, les persones amb discapacitat a Catalunya som 551.439. L’any 1998 érem 207.189, el que suposa que en 20 anys el nombre de persones amb discapacitat ha crescut un 166,15 per cent. Hem de fer un sobreesforç econòmic de 23.090 euros de mitjana per poder desenvolupar el nostre projecte de vida en igualtat de condicions que les persones sense discapacitat. I això fa que el risc de patir pobresa sigui molt més gran”, va assegurar. Amb ell, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez, lamentà que les persones amb discapacitat estem encara “castigades” a la societat i no podem desenvolupar tot el nostre talent.

Després de les primeres intervencions, el conductor de la gala, Josep Maria Soro, va donar pas a la ponència El valor de la discapacitat per un món millor, a càrrec de Víctor Bayarri, consultor social, el qual va destacar algunes de les aportacions de la discapacitat a la societat pel que fa a igualtat i justícia social.

Un cop acabada va arribar el torn d’una taula rodona amb el títol “20 anys de sinèrgies amb les persones amb discapacitat” amb Jordi Tudela, fundador del COCARMI, que va ressaltar com “vam demostrar que units podríem arribar molt més lluny que per separat” amb l’objectiu comú “d’aconseguir un món millor, però no només per a les persones amb discapacitat sinó per a la societat en general”.  També hi van intervenir Dolors Luna, cap del Departament de Serveis Socials de l’ONCE Catalunya, que recordà el paper fonamental dels professionals; Xavier Orno, membre de l’Observatori dels Drets de DINCAT, el qual va fer una crida a les administracions “perquè ens escoltin, perquè puguem ser inclosos a la societat com qualsevol altra persona”; Carmela Fortuny, Directora General al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya (2011-2016), que agraí l’existència d’un sector fort i ben organitzat, que facilita la tasca de l’administració, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, que recordà que les persones amb discapacitat representen un 20 per cent de les entitats representades a la Taula.

Després va arribar potser el moment més significatiu de la gala, amb el reconeixement a la majoria dels consellers de Benestar Social dels últims 30 anys. Entre d’altres van estar presents figures com Irene Rigau, Dolors Bassa, Neus Munté i Anna Simó. També va participar en l’acte l’actual secretari general del Departament d’Afers Socials, Francesc Iglesias i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, en representació del món local.

L’acte va acabar amb l’actuació del grup musical Els cracs d’Andi, format per persones amb síndrome de Down, que es van posar el públic a la butxaca amb la interpretació de diverses cançons.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.