Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciENTITATSEl sector català de la discapacidad demana mesures especials per protegir el...

El sector català de la discapacidad demana mesures especials per protegir el col·lectiu davant el COVID-19

antonio guillen president cocarmi
Antonio Guillén // Foto: COCARMI

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha alertat sobre la desprotecció de les persones amb discapacitat i les seves famílies en la gestió de la pandèmia del coronavirus COVID-19, i ha demanat a les autoritats sanitàries i de protecció social que adeqüin les seves actuacions a les necessitats d’aquest col·lectiu.

L’entitat considera que cal adequar les mesures que s’estan aplicant a les necessitats de les persones amb discapacitat, ja que la situació de confinament està pensada per a la població en general.

En aquest sentit el president del COCARMI, Antonio Guillén, ha explicat que “no sabem fins quan serà sostenible la situació de confinament a què està sotmesa tota la ciutadania i, per tant, cal tenir present que les conseqüències de la crisi no només vindran pel desbordament del sistema de salut, sinó també per la falta d’accés a l’assistència sanitària, la manca d’atenció social i l’impacte en la salut mental”. 

Per tota aquesta incertesa i excepcionalitat de la situació, la principal plataforma de defensa de les persones amb discapacitat a Catalunya, proposa les següents mesures:

Establir protocols específics per atendre les persones amb discapacitat per garantir els suports necessaris, especialment quan els cuidadors estan en situació d’aïllament, i es garanteixin materials de prevenció i protecció.

Establir protocols per tenir cura de les persones de suport, particularment exposades a la COVID-19, que accelerin i garanteixin la dotació d’Equips de Protecció Individual, així com la realització prioritària de tests PCR en cas de contacte amb persones contagiades (SAD, assistència personal, llars-residència, residències…)

Garantir que la informació relacionada amb la COVID-19 és accessible i en formats accessibles (pàgines web, app, rodes de premsa, notícies, notes informatives…)

Prioritzar l’assistència en centres especialitzats (hospitals), alhora que garantir l’accessibilitat de les instal·lacions que s’habilitin per a l’atenció social i sanitària d’emergència (hospitals de campanya, hotels, complexos esportius…), 

Garantir el transport públic accessible (bus, metro, tramvia, taxi, tren…) per assegurar els desplaçaments als centres de salut 

Estructurar xarxes de suport davant la interrupció dels serveis essencials de suport

A més d’aquestes propostes també es reclamen ajudes i suports per garantir el confinament total de familiars cuidadors, tant d’infants com adults amb discapacitat, amb l’objectiu d’evitar ser agents propagadors.

El COCARMI també es posa a disposició de les diferents administracions públiques per trobar solucions que evitin que les persones amb discapacitat visquin situacions de discriminació i aïllament. En aquest sentit, Guillén insisteix en les mesures

d’accessibilitat i prevenció: “les poblacions més desinformades són les que estan patint més la pandèmia, per això no deixarem d’insistir que cal que tota la informació sigui accessible i estigui en formats accessibles: subtitulació, interpretació de llengua de signes, audiodescripció, lectura fàcil i llenguatge entenedor, braille, documents en format word, etiquetatge d’imatges… així com l’habilitació de mitjans de comunicació telefònica, escrita i videoconferència per resoldre dubtes. I cal prioritzar que les persones cuidadores de persones amb discapacitat disposin dels Equips de Protecció Individual per poder fer la seva feina sense risc de contagi”.

Alhora, el Comitè apel·la a evitar actituds negatives i discriminatòries, i demana garantir la participació de les persones amb discapacitat en les decisions que afecten directament a les seves vides. “Les persones amb discapacitat tenen pitjor estat de salut, taxes més altes de pobresa i taxes més baixes d’educació i ocupació. A més, diàriament afronten dificultats d’accés al sistema de salut com a conseqüència de barreres físiques, de discriminació i d’estigmatització. Una situació que pot empitjorar en una crisi com l’actual”, afegeix Guillén.

Finalment, per valorar l’impacte en la salut de les persones amb discapacitat, el Comitè sol·licita que s’inclogui la variable de discapacitat en la recopilació de dades de les persones contagiades pel coronavirus, per tal de poder verificar possibles bretxes i avenços en l’atenció al nostre col·lectiu.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content