
La presència de professionals amb discapacitat davant les càmeres va ser el tema central de la jornada “Empleo para profesionales con discapacidad en el sector audiovisual” que es va celebrar la setmana passada organitzada per la Fundación ONCE, CERMI i Fundación Atresmedia.
En la seva intervenció, el director general de Polítiques de Discapacitat, Jesús Celada, va reconèixer que “preocupa” la imatge que projecten els mitjans de comunicació sobre les persones amb discapacitat, ja que, va explicar, si bé és veritat que ofereixen cada vegada més informació sobre elles, en algunes ocasions aquesta informació hauria de ser de més qualitat. En aquest sentit, va considerar que cal parar-se a pensar quan i com surten aquests ciutadans en els mitjans.
En la mateixa línia, Pilar Villarino, directora executiva del Cermi, va posar en relleu la “importància de la imatge general de les persones amb discapacitat que traslladen els mitjans de comunicació”, i va assegurar que “cal lluitar contra els estereotips que no s’ajusten a la realitat “.
Per la seva banda, Carmen Bieger, directora general de la Fundació Atresmedia, va afirmar que en Atresmedia entenen també que les persones amb discapacitat poden ser “ambaixadors” per a la societat si se les contracta i per això aposten per això. A més, va afegir, és important també sensibilitzar i formar les plantilles perquè puguin transmetre una imatge real d’aquest sector de la població.
En la trobada, moderada pel periodista Juan Antonio Ledesma, president del Comitè de Suport a la Discapacitat en els Mitjans de Comunicació, es va presentar la ‘Metodologia DIMMb’, ‘Disability Inclusion Methodology Movie Based’, que impulsa la formació i l’ocupació de joves amb discapacitat en els diferents perfils professionals dels que està compost el sector cinematogràfic.
Rubén Riós, actor, productor i director de cinema, responsable de ‘Claqueta Coqueta’, director del documental ‘Máis ca vida’ i del curtmetratge ‘Vida’, va ser l’encarregat de presentar la metodologia.
Actualment s’estan duent a terme cinc tallers de treball amb diferents tipus de col·lectius de persones amb discapacitat, com les persones amb autisme, persones amb problemes de salut mental, persones sordes, dany cerebral i persones amb discapacitat intel·lectual en altres tantes capitals espanyoles.
A la jornada, adreçada especialment a professionals del sector, també es van abordar les oportunitats d’ocupació per a professionals amb discapacitat “davant de les càmeres” en una taula rodona moderada per l’actriu amb discapacitat Patty Bonet.