Divendres, 22 setembre 2023
IniciINCLUSIÓ LABORALEl salari brut anual mitjà de les persones amb discapacitat durant el...

El salari brut anual mitjà de les persones amb discapacitat durant el 2020 va ser de 20.799 euros per traballador

Un 17,8% inferior al de les persones sense discapacitat, segons un recent informe de l’Institut Nacional d’Estadística

salari mitjà persones amb discapacitat
El salari de les dones va ser un 12,5% inferior al dels homes // Foto: Badalona Capaç

El salari brut anual mitjà dels assalariats amb discapacitat va ser en 2020 de 20.799,33 euros per treballador, un 17,8% més petit que per a les persones sense discapacitat, segons l’informe ‘El salari de les Persones amb Discapacitat’ de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

ICF23_Baner Financament-300x600

La ràtio salarial entre els treballadors amb i sense discapacitat va ser del 82,2%, fet que suposa una reducció respecte al 2019, quan va ser del 83,9%. Per la seva banda, el salari per hora per a les persones amb discapacitat va ser de 13,9 euros a còmput anual, davant de 16,2 euros per a les persones sense discapacitat.

Aquestes xifres s’han d’emmarcar en un context on la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat era del 34,3%, més de 41 punts inferior a la de la població sense discapacitat. De la mateixa manera, la taxa d’ocupació al 2020 va ser del 26,7%, menys de la meitat que en el cas de les persones sense discapacitat.

En general, encara que les diferències entre els nivells salarials de les persones amb i sense discapacitat eren significatives, es reduïen a mesura que augmentava el nivell salarial.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Per sexe, el salari de les dones amb discapacitat va ser de 19.237,4 euros de mitjana per treballadora i any, mentre que per als homes va ser de 21.995,9 euros. El salari de les dones va ser, per tant, un 12,5% inferior al dels homes, diferència menor que en el cas de la població sense discapacitat (19,0% més baix).

A més, es van detectar menys desigualtats salarials entre la població femenina amb i sense discapacitat (el salari de les primeres va ser un 14,7% menor que el de les segones), que en el cas dels homes (el salari dels quals va ser un 21,0% inferior en presència de discapacitat).

L’ocupació dels treballadors és la variable més il·lustrativa de la situació laboral de les persones amb discapacitat. El 2020 a cap grup d’ocupació les persones amb discapacitat van superar el salari brut de la població sense discapacitat.

Les persones amb discapacitat en llocs d’ocupació alts (directors i gerents; tècnics i professionals científics, tècnics intel·lectuals i de suport) van reduir les seves diferències salarials respecte a les persones sense discapacitat en els mateixos llocs.

Per contra, en llocs d’ocupació mitjans (empleats, artesans i treballadors qualificats) i baixos (operadors i treballadors no qualificats) les persones amb discapacitat van ampliar la bretxa salarial respecte al 2019, disminuint la ràtio al 96,5% i 82,0%, respectivament.

Pel que fa al tipus de jornada, el 2020 es van observar menys diferències salarials entre persones amb discapacitat i sense en els contractes a temps parcial, per als quals la ràtio salarial es va situar al 91,6%. Per tipus de contracte la ràtio va ser inferior per al contracte indefinit que per al de durada determinada (82,1% i 88,1%, respectivament).

Tot i que en tots els casos el salari de les persones amb discapacitat va resultar inferior al de les persones sense discapacitat, les diferències més grans es van registrar en centres de cotització de mida mitjana (de 50 a 199 treballadors), amb nivells salarials per a les persones amb discapacitat un 30,5% inferiors a les de sense discapacitat.

Per sectors d’activitat, les diferències entre els salaris de les persones amb i sense discapacitat van ser majors al sector Serveis.

Salaris segons el tipus de discapacitat

Les discrepàncies salarials més grans apareixen quan es considera el tipus de discapacitat. Així, els guanys més elevats van correspondre el 2020 a persones amb discapacitat física i altres, seguides de persones amb discapacitat sensorial, amb salaris que van superar el salari mitjà de les persones amb discapacitat un 7,4% i un 5,5%, respectivament.

A l’extrem oposat, els treballadors amb discapacitat intel·lectual i mental van percebre els salaris més baixos (13.705,9 i 16.979,7 euros anuals, respectivament), inferiors en un 34,1% i un 18,4%, respectivament, a la mitjana del col·lectiu amb discapacitat.

Atenent el grau de discapacitat també es van observar diferències, encara que no tan acusades. Els salaris van oscil·lar de 21.422,0 euros anuals en persones amb menys grau, fins a 19.581,8 euros en què tenen reconegut un grau major o igual a 65% de discapacitat.

D’altra banda, si s’analitza el col·lectiu de persones amb discapacitat en funció de les mesures de foment de l’ocupació rebudes el 2020, s’aprecia que les persones que se’n van beneficiar van ser, al seu torn, els que van tenir menors guanys (16.810,4 i 18.583,4 euros anuals per als persones amb reduccions i amb contracte específic, respectivament).

Secció patrocinada per 
FECETC color logo
https://fecetc.org

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content