
Amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció de la mort per Suïcidi, que se celebra el 10 de setembre, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu (PSSJD) se suma a la commemoració amb l’objectiu de posar el focus en la importància de conèixer els senyals de risc de conducta suïcida per prevenir.
El suïcidi és la principal causa de mort no natural a Espanya, superant les morts provocades per accidents de trànsit i per homicidis, i és la primera causa de mort en persones d’entre 15 i 29 anys. Segons l’informe que elabora anualment l’Observatorio del Suicidio en España, de la Fundación Española para la Prevención del Suicidio, sobre la base de les dades publicades per l’INE, el 2021 van morir per suïcidi més de 4.000 persones a Espanya, i s’han duplicat les morts per aquesta causa en menors de 15 anys.
Des del Parc Sanitari aposten per potenciar estratègies de protecció i prevenció, posant el focus en la importància del paper de la població general i el personal sanitari per detectar senyals d’alerta de conducta suïcida, per intervenir i salvar vides.
En aquest sentit, és important tenir a mà els telèfons d’atenció per la prevenció del suïcidi, tant per la persona com pel seu entorn. El 061 Salut Respon és un servei d’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als familiars o persones properes, que funciona les 24 hores els 365 dies de l’any. Es tracta d’un equip format per especialistes en salut mental –d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria– en què els professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu també hi participen, junt amb altres 10 centres hospitalaris experts en l’atenció a la salut mental.
També està el 024, que és la línia telefònica d’atenció a la conducta suïcida del Ministerio de Sanidad i, si el risc és imminent, cal trucar al 112.
Actuació de professionals sanitaris
Quan ens trobem en un entorn sanitari, tots els professionals també poden detectar senyals de risc. Els professionals del Parc Sanitari SJD han definit un circuit de treball multidisciplinari que proposa un abordatge particular per ajudar i acompanyar millor les persones que tenen risc de presentar conducta suïcida.
Aquestes actuacions es basen en un treball compartit a nivell d’informació entre professionals dels centres que atenen a la persona, la comunicació amb el metge de referència o de guàrdia, la interconsulta amb psiquiatria, extremar les mesures de protecció i afavorir l’acompanyament el màxim temps possible, tant per professionals com familiars o persones properes.
En aquest enllaç es pot consultar la infografia “Conèixer els senyals d’alerta, salva vides”, creada pel Comitè de Conducta Suïcida del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, dirigida a professionals.
A escala social, també és important conèixer els factors de protecció personals i socials, com són les habilitats personals, els hàbits i les estratègies socials i sanitàries que fan menys probable que una persona tingui pensaments suïcides. Aquests factors fomenten les competències de la població per a la pròpia cura i protegeixen uns estils de vida i uns entorns saludables, tal com indica la plataforma SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu en aquesta infografia.