El programa ‘Prospect’ d’apoderament de persones amb malaltia mental clou al Gironès amb bons resultats

Se n’han beneficiat 32 famílies, 43 usuaris i 47 professionals de la comarca

programa prospect apoderament salut mental gironès
Una de les sessions formatives realitzades durant el programa ‘Prospect’ // Foto: gencat

Segons informa el centre de salut mental del Gironès i Pla de l’Estany de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), el programa ‘Prospect’ d’apoderament de persones amb malaltia mental ha clos amb uns bons resultats.

Es tracta d’un programa de formació dirigit a persones amb malaltia mental, els seus familiars i professionals de la salut mental, que té com a objectiu promoure que les persones amb un problema de salut mental puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, per millorar així la seva qualitat de vida. El programa, que forma part del projecte “Activa’t per la Salut Mental”, és de caràcter voluntari i està dinamitzat per persones que viuen la malaltia en primera persona, com a familiar, com a propi afectat o com a professional de la salut mental, respectivament. Se n’han beneficiat 32 famílies, 43 usuaris i 47 professionals de la comarca.

BANER_300X250

El programa inclou diversoss mòduls formatius dirigits a diferents actors de l’àmbit de la salut mental. Així el mòdul  dirigit a afectats per un trastorn mental es busca asseure les bases per a la recuperació de la persona i la seva plena incorporació en la societat. En relació amb el mòdul pensat per a familiars i amics d’afectats per un trastorn mental, es busca el desenvolupament d’eines útils per al maneig quotidià de la malaltia mental. A Catalunya, 9 de cada 10 persones amb un trastorn mental greu (TMG) viuen amb la seva família, que esdevé un agent fonamental en la seva recuperació.

Per la seva banda, l’espai formatiu dirigit als professionals consisteix en un espai de reflexió sobre la relació existent entre la malaltia mental, el concepte de ciutadania i el paper de les persones afectades per un trastorn mental dins de la societat actual. “Hem treballat el rol del professional com a instrument en el procés de capacitació dels nostres usuaris perquè preguin consciència dels seus drets”, informa Eduard Palomer, coordinador del Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès i Pla de l’Estany, i professional que ha cursat la formació. “L’apoderament és clau en el model d’atenció comunitària en salut mental”, afirma Palomer.

El “Prospect” és una de les fases del projecte “Activa’t per la salut mental” que es va iniciar l’any 2016 com a prova pilot a 12 territoris catalans seleccionats, entre ells el sector del Gironès i Pla de l’Estany, impulsat per la federació d’associacions de familiars Salut Mental Catalunya, la Federació Veus, i la Generalitat de Catalunya.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*