La capital de l’Anoia, juntament amb Tarragona, van ser les primeres ciutats on es va posar en marxa el programa ‘Comunitats contra l’aïllament social’, que ara s’ha estès a 50 localitats. “El balanç d’aquesta primera experiència és molt positiu en el sentit que dona resposta a necessitats i inquietuds que tenen ciutadans del nostre país. Que mobilitza també voluntariat i el teixit comunitari, un aspecte clau per afrontar aquest tipus de reptes”, ha explicat el conseller Carles Campuzano.
El programa té com a finalitat atendre no només gent gran que viu sola, sinó també persones en situació de vulnerabilitat social, manca d’autonomia o aïllament social, per aconseguir una qualitat de vida millor. Mitjançant diferents agents del barri, es detecten situacions de soledat no volguda, i l’equip responsable del programa s’activa per vincular les persones en risc d’exclusió als serveis i activitats comunitàries, o bé es deriven als serveis especialitzats de salut o serveis socials.
Xavier Godàs, director general d’Acció Cívica i Comunitària, ha destacat que fins ara el programa ha arribat a 150 persones, 20 de les quals a Igualada. “La voluntat és que el programa perduri, perquè la necessitat hi és”, ha reblat Godàs.
Els casals cívics i comunitaris del Departament són els dinamitzadors del programa, coordinats amb serveis socials, de salut, educatius, entitats, farmàcies, voluntaris, establiments, veïns i altres agents locals. Aquests casals esdevenen espais socialitzadors que afavoreixen la convivència, la interrelació i la cohesió social. “L’important és crear vincles perquè les persones puguin sortir del seu aïllament i relacionar-se amb gent del seu entorn”, ha subratllat Campuzano.
Una iniciativa en creixement
Dels quatre casals inicials, el programa s’ha expandit a 50 casals cívics a tot Catalunya. Localitats com Blanes, Girona, Olot, Ripoll, El Vendrell, Reus, Tortosa, Vilafranca del Penedès, Lleida, Berga, Manlleu, Vic, Cornellà, Molins de Rei, Sant Boi, Badalona, Granollers, Mataró, Sant Adrià del Besòs, Rubí, Sabadell, Terrassa, Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat, entre d’altres, formen part d’aquesta ampliació.
El conseller Carles Campuzano, acompanyat per Xavier Godàs, ha presentat el programa en el marc d’una visita territorial que ha començat a Igualada i acabarà a Guissona. A Igualada, Campuzano ha visitat els pisos amb suport per a la gent gran Residencial ViuB2, que ofereixen habitatges adaptats a les necessitats de persones majors de 60 anys, amb serveis professionals d’ajuda. A Guissona, el conseller ha participat en la inauguració d’una residència de la Fundació BonÀrea, que donarà servei a la gent gran i persones amb dependència de la Segarra i comarques properes.
“La solitud no volguda no és exclusiva de Catalunya; governs d’arreu del món estan plantejant solucions a aquest repte. Hem de mobilitzar tots els recursos de la societat catalana per afrontar aquest problema”, ha apuntat Campuzano. Aquest programa destaca com una resposta efectiva i compassiva a un dels grans reptes socials del segle XXI, promovent la participació social i el sentiment de pertinença a la comunitat.